標題: 假髮清潔問題 [打印本頁]

作者: sinson    時間: 2009-10-28 20:54     標題: 假髮清潔問題

假髮應該如何清潔呢???% X9 V6 Z/ D% Z' Y" K( k
當佢真頭咁洗= =????
; n$ }; b) D3 n6 x# q. e7 I% L. o9 S/ ?! x" A3 o
我個長髮已經好亂,有無方法可以整番直佢呢???
作者: butterflies    時間: 2009-10-28 22:24

用水洗, 也有專用的洗頭水, 不過一般真髲用的洗頭水也可以, 洗完要自然乾, 唔好用風筒吹, 的確係有d麻煩
作者: sinson    時間: 2009-10-28 22:58

引用:
原帖由 butterflies 於 2009-10-28 22:24 發表   
$ X! v, L" {/ a! y: v+ n2 c用水洗, 也有專用的洗頭水, 不過一般真髲用的洗頭水也可以, 洗完要自然乾, 唔好用風筒吹, 的確係有d麻煩
8 }: V, E4 `: o) S& Y
唔會甩晒D髮出黎??
作者: butterflies    時間: 2009-10-28 23:17

甩髲係正常既, 但係一個好既假髲唔會甩好多, 其實就算你唔洗, 平時都會甩, 但係質素差既假髲, 唔好講話洗, 平時用都狂甩, 我試過買過一個好差既, 新買番黎就已經甩, 仲有, 假髲要用鋼梳去梳, 買假髲的地方/網站都有得賣, 直髲其實平時梳下, 再用手掃下就已經順番, 另外仲有d防止毛躁的藥水可以用, 不過我自己就覺得分別不太大, 你可以試試, 反正不貴, 但如果你個係曲髲就麻煩多d, 用鋼梳刷完個假髲雖然都可以唔散, 但仲係會慢慢無咁曲, 呢個暫時我都無辦法解決, 惟有唔用曲髲, 希望以上幫到你
作者: sghk_abcd    時間: 2009-10-29 19:57

引用:
原帖由 butterflies 於 2009-10-28 23:17 發表   + X  b; G  \7 `# R
甩髲係正常既, 但係一個好既假髲唔會甩好多, 其實就算你唔洗, 平時都會甩, 但係質素差既假髲, 唔好講話洗, 平時用都狂甩, 我試過買過一個好差既, 新買番黎就已經甩, 仲有, 假髲要用鋼梳去梳, 買假髲的地方/網站都有得 ...
8 i, O+ u  ?3 v( {* n
都幾麻煩
作者: sinson    時間: 2009-10-29 21:10

好采我個係直髮=____=不過戴左個樣重怪=.=
作者: butterflies    時間: 2009-10-29 22:24

如果係直髲就應該好易攪番掂
作者: sinson    時間: 2009-10-30 21:09     標題: 回復 7# butterflies 的帖子

我見個頭好亂=.=又唔識整馬尾.....
( f3 L) O2 j0 S, ]1 C6 g9 l* t& Y之後諗到要點洗先好=.=

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0