標題: 同大陸通關後對香港CD有咩影響 [打印本頁]

作者: JoJo1217    時間: 2023-3-27 15:47     標題: 同大陸通關後對香港CD有咩影響

如題
! h1 G% _/ _2 \( _+ c3 b$ B: ]& o; H( y4 u9 V
雖然離高峰時仍有距離,但呢兩個月街上確係明顯多番大陸遊客。
) f7 S# f7 Z! `2 ]: P; R( L' t: B3 Y8 X$ b
各位CD認為對妳有什麼影響?
- D1 d9 X4 L- l( C& T8 I* p) x- s. U3 z% o8 P
< 請注意用詞,請勿粗言穢語或帶明顯歧視成份 (雖然我哋一直被社會歧視) >

: [2 N0 M, N/ R; _9 \  t
" v9 f" j% k5 L, F; X$ Y1 Y[ 本帖最後由 JoJo1217 於 2023-3-28 10:03 編輯 ]
作者: JoJo1217    時間: 2023-3-27 15:57

我CD時好鍾意著絲襪9 X" \( g" @4 {) A4 j9 V8 B
但香港女仕普遍不穿
, {8 m1 N3 J7 o" ]通常只有制服人仕因工作要求而穿黑絲9 Z: V1 o# o& h- ?
因不想每次都著suit黑絲
6 O! h6 i% }! ]2 J2 u9 n搞到我每次出街都絞盡腦汁如何穿絲才能"融入社會"' d% _$ L' S. L" J0 |; z! p  [

. c; V5 ^0 u; Q, e- {7 j. ?1 s/ z. |
但大陸人無論咩年紀都有一定比例的女性便服穿絲
- I' @) }. t, c6 T# v尤其係肉絲1 e0 M( T- M8 N6 {0 q
所以而家市面上多咗肉絲女仔
- r: J; P4 ^2 _/ s我出街衣著就多咗變化容易咗
+ C3 P9 V* G4 E+ m1 K
! h- g$ j" y+ C) X8 B[ 本帖最後由 JoJo1217 於 2023-3-27 17:21 編輯 ]
作者: JoJo1217    時間: 2023-3-27 16:10

第二就係2 e1 e* S9 d$ ~& M3 i. X8 {
現時酒店房價在穩步上升
6 l5 ^0 y5 v$ s+ Y" t( j! n我的CD開支也越來越大1 w. y9 m' R  Q6 F& D, ]! y& M

作者: gila    時間: 2023-3-27 16:30

你有壓力, 我都有壓力.
0 P5 B& |& ~  i5 D9 s6 L會唔會考慮女裝去淺水灣食返個杯麵, 減輕壓力? 諗緊...
作者: athl27    時間: 2023-3-27 17:06

引用:
原帖由 gila 於 2023-3-27 16:30 發表   
5 `7 c) h* A6 \% q: A3 L( B& S你有壓力, 我都有壓力.
% r/ k* a/ S. h: E$ H: b8 i6 n  X1 @會唔會考慮女裝去淺水灣食返個杯麵, 減輕壓力? 諗緊...
$ o# C1 j" ]! `! w
或者喺街邊食兩餸飯都唔錯
作者: JoJo1217    時間: 2023-3-27 17:26

引用:
原帖由 gila 於 2023-3-27 16:30 發表   
  K. z: g8 M$ w你有壓力, 我都有壓力.8 K& O1 z5 Y+ J2 z
會唔會考慮女裝去淺水灣食返個杯麵, 減輕壓力? 諗緊...
* u$ ^* Z9 I2 ]唉,都唔知下次佢哋會上山頂企食D咩
作者: gila    時間: 2023-3-27 18:14

梗係決戰肉棒之癲,黎多一杯營養椰漿.
* L" N- m, c# I( w! l: S) I
6 A* Z( }5 g: \2 _0 E
引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-3-27 17:26 發表   
# I9 P" B3 w) H
1 c9 m" s+ F# G% \; ~唉,都唔知下次佢哋會上山頂企食D咩

作者: 陳玲玲    時間: 2023-3-27 23:35     標題: 回復 2# JoJo1217 的帖子

我都見多左肉絲在街上
作者: 豪榮道    時間: 2023-3-28 00:33     標題: 回復 8# 陳玲玲 的帖子

村姑望都費事
作者: joey221    時間: 2023-3-28 06:45

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-3-27 15:47 發表   
* y/ {8 V7 i: P, J& I( R如題
2 i7 u, E+ @1 \5 Y5 j) \6 K) K, G( U5 v; V; X3 A3 k, p
雖然離高峰時仍有距離,但呢兩個月街上確係明顯多番大陸遊客。
! k" [9 @) w' p7 U( F9 f
; b+ K+ {" J; a' R各位CD認為對妳有什麼影響?
3 ]2 Y% c$ C& B* z4 Y0 @7 C+ J5 c, a  k/ Q8 R
< 請注意用詞,請勿粗言穢語或帶明顯歧視成份 (雖然我哋一直被社會歧視) >
' Q6 E5 Q) h2 x& V- U( r
9 W; H! L# W6 h; N- |我国的女生," L0 Y9 S) C6 @: S
比香港女生多穿丝
作者: JoJo1217    時間: 2023-3-28 10:00

引用:
原帖由 豪榮道 於 2023-3-28 00:33 發表   / E, ^  \0 O4 R: V# H* P; u
村姑望都費事
; D% b$ ?( w* ]+ V9 Q+ c# J1 i: h* X' K0 A" n. g, Y* T
我有時都係著肉絲啊   " O8 D5 k  F; [+ |% ^. T
2 R) m4 ^+ b) b8 ~. k3 B9 r/ ]
不過
, N! _1 E6 x$ U" w佢地有部份肉絲又真係好肉酸
作者: BE078251    時間: 2023-3-28 10:39

我覺得是時尚不一樣,香港女生都穿褲子長裙多,自然沒有穿絲的必要。$ K) m  R4 T2 Q7 [$ ?0 J
我認為也有可能是心態問題,到別的地方玩的通常穿的漂亮一點  但日常上下班可能就沒有那個心機。
作者: 梁山伯    時間: 2023-3-28 11:22

近年香港女性穿衣都隨便了,香港天氣潮濕悶熱時候又特別多,少穿絲襪還是比較方便舒服,CD要感受內心那種女性的感覺,穿上女性絲襪當然是其中一種感覺吧
作者: JoJo1217    時間: 2023-3-28 14:52

除咗CD時鍾意穿絲的束縛感之外$ l- S, T2 C1 Q3 U# y
其實我都幾明白女性感覺3 W; \# E: @+ y. Y2 L$ ?

+ n# w% u% r5 ]( b- H夏天穿絲確係熱8 N5 @$ k2 l  n2 `5 H3 w
對於多汗女生來說& k. N. W3 ]1 I5 e
大腿出汗後皮膚黏黏的& `+ \, G6 T  s6 w, u' [; `
坐下時很不舒服/ H# S; E6 k& [2 s% }2 q3 k
離開椅子皮膚又會被黏住
  G4 W' H! K* Y* g3 |4 d' T同樣地皮膚也會黏住裙/褲
; b6 U( y) C) Z3 H" `1 h2 R只要穿上薄滑絲就可解決
作者: mieo31meo    時間: 2023-3-28 22:08

引用:
原帖由 梁山伯 於 2023-3-28 11:22 發表   
3 d0 e  e# R" V( I/ J近年香港女性穿衣都隨便了,香港天氣潮濕悶熱時候又特別多,少穿絲襪還是比較方便舒服,CD要感受內心那種女性的感覺,穿上女性絲襪當然是其中一種感覺吧
; K4 j6 N% B% P% {. v  p: O9 _* I+ o5 L. l: F( i) j
引用:
原帖由 BE078251 於 2023-3-28 10:39 發表   
0 V. q" R: N/ y4 M- E( k& R我覺得是時尚不一樣,香港女生都穿褲子長裙多,自然沒有穿絲的必要。6 w5 k8 ]8 Z! [+ s
我認為也有可能是心態問題,到別的地方玩的通常穿的漂亮一點  但日常上下班可能就沒有那個心機。
6 r1 m* {8 j8 h" A( |: l問題係點解港女認為絲襪高踭鞋老土唔肯著啊?
作者: 豪榮道    時間: 2023-3-28 22:58     標題: 回復 15# mieo31meo 的帖子

返工已經著
) T0 e" Q& M+ w" r: n* B唔通weekend放假都著咩
作者: JoJo1217    時間: 2023-3-30 09:19

引用:
原帖由 豪榮道 於 2023-3-28 22:58 發表   
5 Q3 ?: }# Q( G0 `2 E返工已經著
# P$ e. y: h* d% e唔通weekend放假都著咩
7 y; b5 e7 S) l9 e8 `

) d" q+ D4 e1 t3 M6 D5 ~返工的8 K0 b/ c5 I7 l: b$ R; _
除咗接待員或銀行的著黑絲$ K0 R2 n8 G6 x3 B  j+ ^
真係甚少其他穿絲返工啊
作者: misslady    時間: 2023-3-30 10:20

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-3-30 09:19 發表   
1 j5 t  T  R, g' w
; i' o, i+ J' I3 n5 X
: O; M" x4 o6 A6 Y返工的+ U9 J" H8 ]; f0 @9 l1 j6 u" ^
除咗接待員或銀行的著黑絲1 E1 Z! k% v* T
真係甚少其他穿絲返工啊
  E; v' U  i" o1 i* j3 K
穿套裝的, 女強人
作者: JoJo1217    時間: 2023-3-30 14:37

引用:
原帖由 misslady 於 2023-3-30 10:20 發表   
/ O5 R+ a+ Y- e, j5 N) n: X3 z6 ?0 Z. B. ]" g0 w
穿套裝的, 女強人
. m: F3 v  y, Z6 r  F6 w' G2 f2 M- o  c1 G$ y# D* `- Y
女強人只係少數
9 E$ I+ ^5 ]3 X5 O- a2 R  a4 k而且佢地出入高級場所* F5 @4 T  `) K% }4 A
甚少見於街上哩
( W: W+ t9 d: C  [
! d% x9 _* C* u6 |9 {7 A近排我經常去中環
* V( S5 V  K) R. {; e  fOL們甚少穿絲 ' S$ k4 `. @+ d
穿絲的反而係遊客
作者: mieo31meo    時間: 2023-3-30 15:37

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-3-30 14:37 發表   5 v! n* Y  r  L( s& `0 j
' b5 a# g8 Z# u- r8 [& B1 Y6 A
" P) R+ t, P. R
女強人只係少數
8 a5 B) Q6 W) g% `而且佢地出入高級場所
: j! j2 x2 n+ q. v. @/ C甚少見於街上哩
7 a  o  N4 m' s, _6 n! {
淨番只有酒樓女部長同空姐重穿絲
作者: 豪榮道    時間: 2023-3-30 19:16     標題: 回復 20# mieo31meo 的帖子

依家大部份銀行職員都唔著了
作者: sec2x    時間: 2023-4-4 09:16

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-3-28 22:08 發表   ) S5 v  U. x& a5 J& _
9 m0 R/ F1 m0 G! e( y  B6 E6 W0 @

0 k7 s' Y5 s7 g& D3 l8 t8 x& J# ]) F8 `2 r* u+ s8 f
問題係點解港女認為絲襪高踭鞋老土唔肯著啊?
0 y7 Z: v, u( `9 ~; W6 j; Y% ]因為唔方便唔舒服囉 1 W; A' @# y  K' X
你地的幻想係人地的日常, 對呢d服飾既見解自然唔同
作者: 1677    時間: 2023-4-4 16:13

肉絲著得好睇:優雅& I8 ^" I- S/ B  g0 J0 G7 n

* Z. @  O' P5 E- Q肉絲著得唔好睇:老土( ]9 W; C8 v5 f* F
: i* j. v% I/ J" l( }
肉絲著得極唔好睇:義肢
作者: BE078251    時間: 2023-4-4 16:33     標題: 回復 23# 1677 的帖子

% I4 L6 ]/ U4 J* V倒是沒有見過穿絲襪穿的像義肢的
9 `# ?8 Z% ~# c1 D7 ]% ^) d) `# @3 m是絲襪的問題還是人的問題
作者: 豪榮道    時間: 2023-4-4 17:56     標題: 回復 24# BE078251 的帖子

係人問題啦7 F$ F' F# Z4 P
隻腳粗到格硬著 咪會好似義肢
作者: JoJo1217    時間: 2023-4-9 15:53

引用:
原帖由 BE078251 於 2023-4-4 16:33 發表   ' A8 p" m5 Z) k9 s
9 t0 c+ g1 V' z4 _6 J$ [
倒是沒有見過穿絲襪穿的像義肢的
! M) A* W) ?" o" J$ S是絲襪的問題還是人的問題
) P2 ^0 o* H) c7 c( M, s$ f- P! q9 _; z
都仲有主觀因素1 A0 g1 d' K% K/ w) t
以前有個gf
1 W1 o# r: O  d8 Y/ p# ?$ \9 c9 h; Q佢打死都唔肯著絲襪% O( C( I$ u9 y
話著咗對腳似義肢/ u. h3 i3 D4 k/ p( a
咁佢皮膚的確係好白滑
+ o( W6 e1 K1 X2 H) Z但係我想摸的係絲腿啊,唔該!
$ [! r2 G: L6 P4 z
作者: wky    時間: 2023-4-10 14:08

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-4-9 15:53 發表   , `) n& ~8 U- Y$ t3 v3 M: ]! d
5 K% }2 p! |% C% [- \/ \
/ V; d) ]" M3 f2 l
都仲有主觀因素# u8 x; K" F# R- q2 E
以前有個gf/ b& R1 V. Y/ G, `6 n! T0 J
佢打死都唔肯著絲襪
% f, B, w' ^( Y& U6 Q; i話著咗對腳似義肢
$ h7 w- Z3 g; p2 q咁佢皮膚的確係好白滑' i# ~" r/ Y: H# o7 W( F/ K* [
但係我想摸的係絲腿啊,唔該!8 X2 o, X+ S8 f( u* n* A; V8 S' v
3 x  C+ t  r) U7 u( Y; D我老婆都係唔肯著絲襪,所以我著埋佢嗰份
作者: JoJo1217    時間: 2023-4-12 11:21

引用:
原帖由 wky 於 2023-4-10 14:08 發表   ! [& g! d" ~( ^0 T, c

) d7 p0 i! R( U8 o: z6 X) a+ L我老婆都係唔肯著絲襪,所以我著埋佢嗰份
7 L1 ~' i6 @- g7 T' ~0 Y
, l) R' \: T# w$ C# N佢俾你著真幸福) ?! M7 e! M1 {5 u  _
好羨慕啊
作者: ffstocking    時間: 2023-6-23 20:40

引用:
原帖由 joey221 於 2023-3-28 06:45 發表   
- @1 m; E5 W% R7 |* Z' r% [
# u% m0 i& |+ W6 m: U& G' q# h2 t* `- {6 [4 F) P
我国的女生,& [0 [  s6 R( Z
比香港女生多穿丝
) l2 v3 i: }% W) `' y, L. d3 {

* s0 D+ ?5 t$ I! p8 r但係多數著平價絲,十幾廿蚊,最恐怖係著三個骨個d
+ B/ s2 I( r4 s
" \. T+ Q+ [0 M: }% V- E2 B5 v[ 本帖最後由 ffstocking 於 2023-6-23 20:41 編輯 ]
作者: JoJo1217    時間: 2023-6-30 14:08

引用:
原帖由 ffstocking 於 2023-6-23 20:40 發表   8 P+ q% S) Z: ]* D) h8 m
" C8 c$ A& c8 S' ?5 c6 o/ y

; d2 P2 H8 h& E但係多數著平價絲,十幾廿蚊,最恐怖係著三個骨個d
6 U8 I/ Y3 Z5 `6 L

4 y; T  t) k1 d" [9 z以前的確係咁
+ H" ~  ~( \0 D2 t" ]3 R4 Y但疫情過後
; c2 R' O- ^$ P2 t頭幾個月來港著絲的後生女
! A" G" V5 Z9 ], E. I2 u' r有薄黑絲/薄閃絲
5 a  G5 V" B5 C+ }, p" C& K一般都著得幾好睇8 J; L! G; {; X, V7 v: a* g
暫時未出現三個骨

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0