標題: 買内衣褲一問 [打印本頁]

作者: soyi    時間: 2021-9-4 00:27     標題: 買内衣褲一問

姊妹除左上網買bra同底褲,會唔會以男性身份去街邊買?如女人街或廟街
作者: Johnlovebra    時間: 2021-9-4 03:02

引用:
原帖由 soyi 於 2021-9-4 00:27 發表   
& D8 t$ Z4 `) L, s% u3 T姊妹除左上網買bra同底褲,會唔會以男性身份去街邊買?如女人街或廟街
9 d& q( b$ T8 ^! g% {: A
  F* B1 Y  g, |花園街試過,百貨公司試過,街市試過,細商場嘅內衣店試過
作者: soyi    時間: 2021-9-4 07:00

D人見一個男人買,應該都唔會諗係買黎自己著,而係買比女友或老婆
作者: applebaby    時間: 2021-9-4 11:17

買野,關鍵是比錢。
1 A3 w  p$ K8 h% [0 `0 t$ M7 x誰人著的,就是買野以外的問題。
作者: fanbellayuki    時間: 2021-9-4 12:50

尋日先係女人街買左對NUDE BRA~
作者: soyi    時間: 2021-9-4 13:43

男装去買?
作者: Yoshihk    時間: 2021-9-4 14:12

我次次買bra,買絲襪都係男裝去專門店買
作者: soyi    時間: 2021-9-4 15:18     標題: 回復 7# Yoshihk 的帖子

仲要係專門店,我就唔敢了,d sales會唔會問你想要咩款,咩size?
作者: soyi    時間: 2021-9-4 15:19     標題: 回復 5# fanbellayuki 的帖子

男装去買?
作者: mac02    時間: 2021-9-4 16:38

引用:
原帖由 soyi 於 2021-9-4 15:18 發表   
/ ]5 H, b9 P+ S" j3 X$ f仲要係專門店,我就唔敢了,d sales會唔會問你想要咩款,咩size?
& t( N/ s$ ^5 ~) w當然會問,呢啲係大公司標準對答。你答話 “[佢]穿著xx size,身型肥瘦同我差不多,平時喜歡xx 類型內衣”就得,有啲野心照就算,無必要直接講埋出黎話係自用。! H. }* P, W* O6 G0 o
另外呢,拜託拜託,唔好揀人多旺場時間走入去,做你一單生意而嚇走現場幾個女顧客的話,我係sales我都唔會俾好面色你睇啦,仲有呢,試身請俾錢後行去商場洗手間,大公司唔洗問都知係一定唔會俾男客單獨進入試身室,問埋啲唔得通氣的問題就盞令人地難做。
作者: soyi    時間: 2021-9-4 16:50     標題: 回復 10# mac02 的帖子

我唔識分bra ge size,咩cup果D,你係點答?
作者: zz67098    時間: 2021-9-4 16:51

男裝、女裝購物冇難度
作者: Yoshihk    時間: 2021-9-4 17:35

引用:
原帖由 soyi 於 2021-9-4 15:18 發表   
( M) h$ C4 m. f# m0 o) M9 A6 R8 w- o仲要係專門店,我就唔敢了,d sales會唔會問你想要咩款,咩size?
: c) e' K! u; I8 y
, U: t# F- t& N- x# s- C
其實正常買野遮,當然知道自己買咩,要咩size.同埋都會揀非繁忙時段去,自己,店員同其他顧客都舒服d,又唔太影響到人地.
$ C) o2 b* N8 V7 o0 }好多年前同一間專門店sales熟左傾開,其實好多男性去買的.
+ H  e  t* `7 N/ K8 X- h- zSize就自己研究自己量,宜家網上咁多資料,老實講,bra size,就算同牌子同size都因為cutting唔同有分別的,但一定會戴到,只係係咪完全fit.開頭通常try and error. 所以之後只買死一隻牌子多.絲襪就唔同牌子既size都有機會唔同,所以我都係買死幾隻牌子.
2 }& O4 u7 G- H' f; [# }0 ~6 I: g" {8 o1 n
作者: misslady    時間: 2021-9-4 18:44

正正,經經,買,看
* u; P' f; m( y5 z' z
4 G/ V# p& K( G* j* u冇難度
/ n! b/ q) a. E) p9 A
  `8 V) c0 h$ A& B* L, l5 R(o^^o)
作者: Yukafu    時間: 2021-9-4 20:12

我多數去d細內衣店買胸圍同底褲,外面著tee同貼身褲,內裡胸圍,女裝底褲,絲襪同M巾,加一個背包。d女sales知係我用但都冇歧視我,對我同其他女人一樣招待。
作者: mac02    時間: 2021-9-4 20:16

引用:
原帖由 soyi 於 2021-9-4 16:50 發表   
+ R: T' L4 d" B; v我唔識分bra ge size,咩cup果D,你係點答?
0 I: b4 i; k, E! z! a
cup 係前面個杯有幾大,A or B cup軟杯冬天著件褸就唔太現眼,而數字就係下面打橫扣至扣的長度,即係你用軟尺自己响心口前胸至後背圍一圈就知,台灣牌子多數要再加多5cm,有啲大陸品牌就直接睇軟尺量身量出黎個數字就夠,網上亦有量度尺碼的圖例說明可以參考。1 o6 s, x& b4 t; f
其實都唔洗太擔心,你買果時佢實同你講 “無洗過無剪牌無污漬,可以3天內憑單更換一次”,即係假如試穿36果時箍得太緊,拎返去換同款38應該差不多。
作者: soyi    時間: 2021-9-4 21:20     標題: 回復 16# mac02 的帖子

原來係咁,thanks
作者: soyi    時間: 2021-9-4 21:21     標題: 回復 15# Yukafu 的帖子

好好喎,我就唔敢了
作者: soyi    時間: 2021-9-4 21:24     標題: 回復 13# Yoshihk 的帖子

希望有日都好似你咁,已經習慣,可以好自然,唔怕啦
作者: soyi    時間: 2021-9-4 21:25     標題: 回復 12# zz67098 的帖子

你咁似女仔又咁自信,緊係啦
作者: Yoshihk    時間: 2021-9-4 21:33

引用:
原帖由 soyi 於 2021-9-4 21:24 發表   & Y+ G8 B* E" p$ v0 j5 y2 O4 M" ~
希望有日都好似你咁,已經習慣,可以好自然,唔怕啦
7 B: A; ?( D/ @3 W$ l% {
, w+ L7 `( u% q1 t% b, L% v2 {買多幾次就會習慣同自然.
' @! _8 K5 e, Q8 q) a! c有時諗番最初都會好好笑,第一次去買bra,當然只敢去細鋪,只講size無cup數 ,照買到,即sales估到咩事,求其比個我就算.
作者: heidiqueen    時間: 2021-9-4 23:45

百貨公司試過,細商場嘅內衣店試過.........
作者: misslady    時間: 2021-9-6 18:02

引用:
原帖由 Yukafu 於 2021-9-4 20:12 發表   + _: Q4 k5 F- x$ H" o8 B- f
我多數去d細內衣店買胸圍同底褲,外面著tee同貼身褲,內裡胸圍,女裝底褲,絲襪同M巾,加一個背包。d女sales知係我用但都冇歧視我,對我同其他女人一樣招待。
, y' |4 G# l% ]8 A) v- A
% Z7 i( `" P, X5 q吾影響真女,
, I9 j2 E9 V- V, I0 D, H5 aSale 都想做生意  [! P/ N! e9 S4 U2 U- H
- p+ F  S! i# U! y% R) u
冇話吾買9 K/ m  i9 b# J* w# D0 z
8 v2 z5 t0 @! Y. I& y9 W! j1 a
(o^^o)
作者: joey221    時間: 2021-9-6 21:04

引用:
原帖由 Yoshihk 於 2021-9-4 21:33 發表   ; [  F' `" `% ~- |! P! {; y
" s  Z5 X: n' {4 E6 ^& s; C
/ x- Z" G1 |4 ^1 R$ l( O* j- n
買多幾次就會習慣同自然.
0 a$ Q+ J+ o  `有時諗番最初都會好好笑,第一次去買bra,當然只敢去細鋪,只講size無cup數 ,照買到,即sales估到咩事,求其比個我就算.
) g, s9 T  I2 e- w" D9 C" P. {0 P6 d1 d, b" u5 G
我在国內超市也有各式內衣衭賣
作者: StephanieCat    時間: 2021-9-7 19:42

好耐之前試過係d屋邨商場bra鋪買,仲試過幾次身,但執左笠就無試過身4 W" f, y4 M0 C8 A! I
而家多數都係去peach John買
作者: zz67098    時間: 2021-9-7 21:56

好多舖頭都歡迎男仔買野,但女裝去買野就自在D,我好中意店主用軟尺幫我度胸
作者: fanbellayuki    時間: 2021-9-8 16:59     標題: 回復 9# soyi 的帖子

男女裝都試過~ 基本問題不大~
作者: Yukafu    時間: 2021-9-9 01:06     標題: 回復 23# misslady 的帖子

當有真女進入舖內,我就先行回避,離開舖頭。等真女離開之後再入去。費事俾佢見到個大波
作者: Yukafu    時間: 2021-9-9 01:11

費事俾佢見到個大波男人係度,攪到唔敢買野。影響人地生意就唔好喇。
作者: tc238    時間: 2021-9-11 01:55

去街市買或者以前係去女人街
作者: Serissa    時間: 2021-9-11 19:20

多數上網買
作者: Wing117    時間: 2021-9-15 08:55

引用:
原帖由 Yukafu 於 2021-9-4 20:12 發表   9 @( e  X3 l2 n. \
( O/ Z3 L5 |2 {2 h, I9 C  K; Z

' T- G2 [$ X+ d有無鋪頭介紹?
作者: wee999    時間: 2021-9-16 12:35

未試過 要試身好麻煩
作者: Yukafu    時間: 2021-12-12 10:59     標題: 回復 26# zz67098 的帖子

間舖頭係邊?可介紹嗎?
作者: Wing117    時間: 2021-12-16 18:51

引用:
原帖由 zz67098 於 2021-9-7 21:56 發表   
, `( k0 a( U6 `1 h& n0 b5 H好多舖頭都歡迎男仔買野,但女裝去買野就自在D,我好中意店主用軟尺幫我度胸
# w0 d% L+ F" i5 n5 k4 {  K8 k8 f' b' S
可以幫手咁好店希望可以介紹一下
作者: 73A    時間: 2021-12-21 01:42

試過去專門店買,3 g6 Q3 p6 U. ^3 |8 O' A' `" X. z
之前就去細商場的內衣店(西環CD界好出名果間)買,但因為商場改建暫時結業了,現在都未開返,
作者: Danielle12    時間: 2021-12-25 10:29

可以去Aeon買Topvalu生理內褲
作者: peter19470484    時間: 2022-3-17 00:37

可有店舖介紹??

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0