標題: 戀物請教(洗碗手套) [打印本頁]

作者: Marigold    時間: 2016-4-12 11:33     標題: 戀物請教(洗碗手套)

想請問有隻台灣出嘅洗碗手套,紅白兩隻色 好似係咪叫康乃馨? 裡層係冇絨裡的?
作者: wadee    時間: 2016-4-12 12:36

我記得是冇
作者: Marigold    時間: 2016-4-12 15:32

引用:
原帖由 wadee 於 2016-4-12 12:36 發表   
. N  z( I2 q& m2 w( A0 a. b我記得是冇
. O* K( f3 a$ Z* c3 [' v" ~; K8 L

- ]+ B- @/ O* ~9 W* ~4 X: G唔該,同埋呢隻手套香港賣得唔平。
作者: gcyc9    時間: 2016-4-12 18:54

去台灣街市,好多台妹戴
0 D3 J3 e% }" m/ ^$ H  b& Z感覺上台灣女仔比香港願意戴手套
作者: wadee    時間: 2016-4-12 23:09

引用:
原帖由 gcyc9 於 2016-4-12 18:54 發表   
8 W6 [$ t, Q- a5 M去台灣街市,好多台妹戴
# |7 C+ {) b6 ]- I; w1 d感覺上台灣女仔比香港願意戴手套
/ e) g0 D) X$ e( s我去過好多次台北 不過都未去過街市 ) |9 v- a8 l, m
我每次去西門町的家樂福 都買好多手套 台灣的手套都比香港買的長好多 仲會去西門町紅樓旁 一間賣制服的店買香港冇的圍裙
作者: cdelli629    時間: 2016-4-12 23:39

係tao寶睇係隻康乃馨手套紅白(淺黃)手套
' l6 t. J# x5 D" ~2 w9 ^+ b以前有份工作偶然機會戴過對紅白雙色手套% e% V8 [& E4 a; D2 ~* @
無留意係咪康乃馨
6 M. Z; g% {5 i3 ~/ D果對無絨裡  內裡滑滑地算舒服
# x1 f4 t& P8 O. _/ K, T  Y
# v: I  [, W5 g0 H7 t" J  L+ d香港邊度見過有得買,大約幾錢
作者: Br_Y    時間: 2016-4-12 23:46     標題: 回復 1# Marigold 的帖子

無錯,係叫康乃馨。8 K- V( `2 {+ X
100%肯定無絨,因我依家戴緊
作者: Br_Y    時間: 2016-4-12 23:50     標題: 回復 6# cdelli629 的帖子

在北角街市(春秧街),唔記得邊間藥房有售。果間藥房好易認的,佢地在近門口位置有掛出來 :)
作者: Br_Y    時間: 2016-4-12 23:51     標題: 回復 6# cdelli629 的帖子

呀~忘了復價錢,無記錯約$1X一對
作者: cdelli629    時間: 2016-4-13 01:37     標題: 回復 Br_Y 的帖子

有無相?
  n% ^0 E, ?/ C  g% b
% h* w/ o5 W$ `8 G& t2 K菊花牌都要10多元,不算特別貴吧
作者: cdelli629    時間: 2016-4-15 21:45

引用:
原帖由 Br_Y 於 2016-4-12 23:50 發表   
# T0 s2 ]0 s( d5 q在北角街市(春秧街),唔記得邊間藥房有售。果間藥房好易認的,佢地在近門口位置有掛出來 :)
5 ~6 s( X* W/ ^+ J$ G4 c% O* o
北角街市係七姊妹道
  `7 g8 t  J  b! b6 C: l3 w: M定渣華道街市大廈+ |3 \; J4 r) e8 P' C! z9 s
定春秧街) Y) b6 m  o$ @0 ~7 C& [

7 c2 |9 B( f# s今日突登去春秧街但找不到
作者: loverubberglove    時間: 2016-4-15 23:01

你說的是康乃馨雙色手套^^- s! j2 R* S  H: {) F! s
我之前上班常戴阿
, Z# ~. J5 B$ ]7 ~: l內裡不是絨的喔,是一般塑膠的
( O* j3 p* e/ ~. |* P6 U* u6 @: @在台灣這種雙色手套很普遍阿
作者: cdelli629    時間: 2016-4-16 18:39     標題: 回復 12# loverubberglove 的帖子

以前做咩工有得長戴3 ~/ q# y- q$ |4 R  l0 A- K
同知唔知邊買到
作者: loverubberglove    時間: 2016-4-16 19:44     標題: 回復 13# cdelli629 的帖子

這種手套在台灣很普遍
6 Q$ Y4 v; f2 \" @7 s% h+ e幾乎是從小戴到大的
# {) q1 o( U+ n/ [6 H' X4 H可是香港我就不清楚嚕^^''
作者: gcyc9    時間: 2016-4-16 20:19

原來ching在台灣生活0 R1 d6 q1 ^' E: k: u5 R

4 d8 l5 N( x0 e- Y! Z多年前在藍田一間藥房見過有得賣
作者: loverubberglove    時間: 2016-4-16 21:18

這種紅白手套狠多人戴) z* X! d& c$ W; }" M7 K
菜市場,打掃,我以前工作清潔時也戴這種手套% G7 {* G! d9 T6 u3 b$ ]/ s) }
今天上班也才戴著打掃囉
! g5 W4 h7 Z0 ^# q" N9 B# I1 T一雙大概台幣30元
作者: cdelli629    時間: 2016-4-17 15:59     標題: 回復 15# gcyc9 的帖子

藍田咁大範圍
作者: kingphone    時間: 2016-4-17 16:16

手套打算點樣呀?
作者: Br_Y    時間: 2016-7-4 02:50     標題: 回復 11# cdelli629 的帖子

可能春秧街那藥房已無賣了,最近行過都唔覺有。暫時未發現香港仲有邊間有得賣。
作者: rathui    時間: 2017-7-13 06:38

感謝
作者: jacky9200    時間: 2017-7-13 14:19

有興趣可以加入我微信手套群一齊傾:jackybgs
作者: VSHUN9151    時間: 2017-7-23 16:20

我曾經看到史偉沙廁所清潔公司的清潔員工有配戴這紅白膠手套進行廁所清潔工作.

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0