標題: 我係cd,未來打算變性做女生 [打印本頁]

作者: shadowt550    時間: 2015-5-24 17:41     標題: 我係cd,未來打算變性做女生

歡迎交友0 0//
( u. W* F( b; C/ A% z照片加line/Wechat再比
作者: gila    時間: 2015-5-24 17:53

咁你依家幾多歲?
作者: zz67098    時間: 2015-5-24 18:15

諗清楚先好喎
作者: Pio    時間: 2015-5-24 18:16

認真諗清楚先好吖
作者: lulu2468    時間: 2015-5-24 19:34

手術既野  真係要諗清楚先
作者: gila    時間: 2015-5-24 19:41

引用:
原帖由 lulu2468 於 2015-5-24 19:34 發表     }6 _& }( K4 S% v9 Y! W7 I2 @
手術既野  真係要諗清楚先
1 X$ U8 U0 ~$ S

0 ?2 r7 |2 X. Q你頭像個女仔好靚呀, 你識嘅? ~u~
作者: shadowt550    時間: 2015-5-24 19:42

我21歲,13歲有念頭,考慮左好耐030
作者: gila    時間: 2015-5-24 19:47

引用:
原帖由 shadowt550 於 2015-5-24 19:42 發表   + b0 j8 ~3 C3 c5 k$ Q* J# k3 A
我21歲,13歲有念頭,考慮左好耐030
: V- D4 P7 n. y! _! M  Z& z
3 b0 n# }9 F) F0 ~+ U3 C
咁有冇做過任何準備? 例如食藥, 資料搜集, 儲定錢?
作者: shadowt550    時間: 2015-5-24 21:06

都有,星期三第一次睇精神科醫生
作者: shadowt550    時間: 2015-5-24 21:32

細個只係單純羡慕,大個感覺身心唔協調,有剝離感,好不安
: P: e$ ~  ^2 \- ?# l5 R; E0 S, _7 ~1 c! X( Y5 @5 u3 J
我係三個月前先下決心要真正去做手術
作者: suedemi    時間: 2015-5-25 00:57

引用:
原帖由 shadowt550 於 2015-5-24 21:32 發表   $ `+ b/ l+ s6 w# H& @, b; A
) D4 \& S) }* |5 _, q; b7 i4 t5 E0 W8 q6 B
1 N5 ^& M( v+ l1 \( m我係三個月前先下決心要真正去做手術
) G0 @% V, J) ^0 X- S

, Y! T0 E$ F: E7 B屋企人知唔知?  點同佢地講?
作者: jesscd    時間: 2015-5-25 00:58

好貴架喎~~咁年輕負擔得起咩?
作者: Pio    時間: 2015-5-25 05:33

引用:
原帖由 gila 於 2015-5-24 19:41 發表   7 D8 D. U) }8 G3 S: l
" R. ?0 x; l" L% b9 b
! R2 D" \/ c0 A2 j
你頭像個女仔好靚呀, 你識嘅? ~u~
9 A! ?0 t# k3 G2 I/ ^4 V0 R# M6 a3 m
我都覺得好靚
作者: 星星的我    時間: 2015-5-25 15:09

我都想呀,同你一樣
作者: shadowt550    時間: 2015-5-25 16:29

香港通過評估,可免手術費
作者: gila    時間: 2015-5-25 16:43

引用:
原帖由 shadowt550 於 2015-5-25 16:29 發表   
1 M* y# @3 ]) \9 W8 o7 _香港通過評估,可免手術費
' a( O$ K$ H* d$ ?( F/ Q
2 X% j  C: G" V2 p
第一次聽. 咁邊個俾?
& }& Y0 G2 [: _6 O/ i. n係咪因為臨床實驗, 所以免手術費?
作者: ghostqueen    時間: 2015-5-25 20:38

真係要考慮清楚呀哈哈~
) U2 ^' C, x. h# h) h" e: s& d9 r$ x: @" \" B
等我pm你wechat先
作者: acm2007    時間: 2015-5-27 09:58

引用:
原帖由 shadowt550 於 2015-5-24 21:32 發表   9 h" t+ i1 ]; ~: v- @, i
+ ~; @4 D5 _6 A& U) o6 o; u, n: w/ \" ~$ e6 r6 e
我係三個月前先下決心要真正去做手術
6 O2 d- B8 y8 z! ?! J& i7 G) @
3 Y( E9 `; n7 V應該要一段時間,唔係話做就做
作者: slk    時間: 2015-5-27 11:25

想清楚, 變了性也不是真正女生啊.
作者: shadowt550    時間: 2015-5-27 17:53     標題: 回復 18# acm2007 的帖子

當然要時間啦
作者: shadowt550    時間: 2015-5-27 18:01     標題: 回復 19# slk 的帖子

你指染色體?
作者: sandyto    時間: 2015-5-31 10:20

支持你呀!!!
作者: Charlotte_Tse    時間: 2015-6-10 12:40     標題: 回復 1# shadowt550 的帖子

加油!我都有這樣的想法,但我怕嚇親我媽及家姐。
作者: 橘子橙    時間: 2015-6-12 04:08

有關MTF既變性手術,我就wiki到咁多,可以參考一下,不過係全英文
, M  l* C) l$ w1 v; K) b& q2 x' O; h# v1 b4 N/ U
http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_reassignment_therapy+ U7 H$ c- E% }$ p/ {3 R
http://en.wikipedia.org/wiki/Hor ... py_(male-to-female); h" @% j# G* V" c, s3 I( B; P
; [" i- d. A* |( q" N
作者: shadowt550    時間: 2015-6-12 21:56

我已經嚇了家人一跳
& U7 Y. C% y" z. `; _. x0 I全家反對
' T7 i& f3 t1 \) h3 c8 o' a! J- J但我堅持
作者: acm2007    時間: 2015-6-17 10:34

引用:
原帖由 shadowt550 於 2015-6-12 21:56 發表   
( }: M/ D. g( I( Y2 \% _0 |我已經嚇了家人一跳- E3 R1 x& _. c0 f! `5 [3 h. M
全家反對
# P% o2 m3 z- @& v. D但我堅持
, e' v& q- \+ c

' c9 a- z2 C. I/ Y* |3 C! ^: m; ~依家進度如何?
* i6 B0 r6 E( M+ F0 ^" a開始評估未?
作者: geness    時間: 2015-6-17 14:49

我都想問乜真係變唔係好貴既咩?
作者: climbc85429    時間: 2017-11-5 21:01

作者: stephanie.leung    時間: 2017-11-5 22:07     標題: but i think you must think carefully

actually,  i think change to be a girl and be a cd is big different.
; z" W8 b0 X' w- ^; _
! p$ B% Z! M  w- U% Phowever, add oil
作者: 阿姨    時間: 2017-11-6 00:45     標題: 回復 10# shadowt550 的帖子

先支持妹妹的勇氣,第一次睇精神科,前路漫長,先要有接受被否定卅拖延的心理素質。
9 m9 n7 _7 X# h1 d變性是身體的人工改造,妳可能討厭目前的身體,但萬萬不可討厭自己。變性慾者需要的是變心,量變與質變同樣重要。
2 [# }, t" X# g/ I3 s未能夠一朝一夕改變外貌,並非妳不能夠學習女性化,有諸內形於外。精神科要鑑定妳是否需要輔導,日後是否適合手術因素很多,外表不是最重要,心態,行為,生活能力,與社會相容性是妳要面對和處理的,與醫生無關。# d% _2 l6 H" y2 G$ Y# @
在過程中很多人可以騙倒醫生,社工,可不要欺騙自己。( s8 h  O8 |1 P+ \6 i* |3 s3 D

3 F: o/ w3 x) I2 R' b2 t[ 本帖最後由 阿姨 於 2017-11-6 00:48 編輯 ]
作者: tenderguy    時間: 2019-4-21 14:34     標題: hello

交個朋友好嗎?
作者: Boyboy89    時間: 2019-4-22 19:51

Kennishong860624
作者: ueue3388    時間: 2019-4-22 20:46

有沒有先扮裝出街,讓自己習慣別人的眼光?
作者: anywind    時間: 2019-4-22 21:01

引用:
原帖由 shadowt550 於 27-5-2015 06:01 PM 發表   
! C% p4 a8 J: G, l0 ]1 R你指染色體?
! b  o9 x/ M/ k$ a: p) D
呢個係其一7 K' L" a2 s( c
其二 係只係外表上變同社會會接受你以女性的身份繼續生活8 j& t. l6 V5 H- b- W
其三 無法黎M同埋懷孕 因為而家技術上MTF都係無子宮: {' z! N3 F" }" e; V2 i# h
不過睇VIUTV 有講過 係都會享受到性既快感" p5 v: m! c# X% H
* a" q+ ~3 x. \1 z+ X
21歲黎講我都唔知叫唔叫遲啦 有D幾十歲先變都係咁9 N$ A+ o* }) b
不過其實自己覺得最好係未發育前變 不過法例唔容許" u+ ], e: y) {3 p0 u- O6 q
同埋心智未成熟 我都係到大少少先知自己 完全唔想變性 只係興趣上喜歡女裝
作者: TG.AskME    時間: 2019-4-24 21:29

有看過我們網站上的資料嗎?有問題可以找我們商量!$ Q& b6 |- X2 u- }; U' r% L: F% L
https://tgr.org.hk/6 ~1 L. M) Q; S: O2 a6 t# x
) x1 C/ }9 }7 s. l# s* j
以下這頁是關於變性手術的:
  x5 p( A1 _$ \1 t+ `8 mhttps://tgr.org.hk/index.php/zh/2/2016-10-17-09-19-38
作者: js2307    時間: 2019-4-27 01:22

WeChat joe2307
作者: Yanananana    時間: 2020-4-14 01:22

How old are you now?
作者: xiaoxiaoya    時間: 2022-6-7 09:13

姊妹加油,妹妹也在努力
作者: okmijn    時間: 2022-6-7 10:06

引用:
原帖由 gila 於 2015-5-25 16:43 發表   # C/ l& y, E+ v! `7 F9 x& p% \" I

5 h5 v  S2 {8 ]: D
2 z8 j' J+ I0 `  O$ l: ~( |第一次聽. 咁邊個俾?
! q1 L) b4 H( [4 a" J, d% h係咪因為臨床實驗, 所以免手術費?
8 |$ p7 E3 c. W9 D. t9 O0 J% D; z1 u3 X. O9 @+ P3 I$ \
) k+ p" X& D7 l# @% m$ v' L" H# n; H7 E. G! g
不是實驗,變性手術香港是有的。在政府醫院,主要是威爾斯做,所以只需要俾住院費。但跟外國不同不是想做就做,香港要有精神科醫生先進行評估,如果被判定有性別認同障礙,下一步就是先給荷爾蒙治療給患者試擁有女生體徵感覺,然後也要試以完全女生身份過日常生活,身心通過評估和接受手術風險包括不能返轉頭,一生吃荷薾蒙,手術一旦失敗如下面沒有了感覺,和面對未來包括婚姻生兒育女,工作社交等問題,才會給排期做手術。& R; \( H! E, @
+ t0 |% I5 S1 }
私家醫生和醫院不會接這種手術。原因不是手術複雜或高技巧,而是容易有醫療糾紛。
作者: avg    時間: 2022-6-7 14:54

做手術個種痛真係唔係一般人能承受,真係好佩服做過手術的人,個種勇氣唔係講下就有!
作者: christina01    時間: 2022-6-9 08:17     標題: 回復 1# shadowt550 的帖子

當你有做手術變性的傾向,你已不是CD.....

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0