標題: 絲襪問題 [打印本頁]

作者: Edward0917    時間: 2014-12-17 23:12     標題: 絲襪問題

我想問下各位絲打巴打
( Q* `6 e' k+ H+ c! T+ T你地覺得著絲襪暖唔暖
' O3 D& ?* D4 Q6 R6 D如果你地覺得暖
9 P' J/ P4 X; L2 {7 ^8 p你地係著一對定兩對
2 r' U3 ~. ]" A定係著咩特別絲襪保暖' H: z( S/ H) I4 R* [' \9 ]9 C$ b
我著呢對好似仲凍過唔著, t3 s: ], `/ a9 A4 Y6 }
個感覺好似吸曬啲風入黎# t7 M4 ]( k4 O
係暖既地方可以焗到我隻腳出汗
4 b$ G  E6 M# ^& \& f9 V% \$ p! s' u但一出街就真係情願唔著! S* {; b4 u. G& G! v0 R) N- Q
究竟絲襪有冇保暖功能架?
1 M! O. ]$ r9 y& p& S7 u0 [
. L1 x* w' {7 g[ 本帖最後由 Edward0917 於 2014-12-17 23:20 編輯 ]
作者: LastContinue    時間: 2014-12-17 23:38

要視乎你果對絲襪夠5夠厚
- c& W0 O' P" X9 x( {偶穿來保暖那對很足夠
作者: gmomo    時間: 2014-12-18 00:06

係咪著左馬莎既絲襪?( m( i1 y, O$ X3 d  `
有lycra 物質既絲襪都會有呢個錯覺。
, o% G: N- X0 k2 G6 `7 d
3 D# k1 ^. l( C[ 本帖最後由 gmomo 於 2014-12-18 00:15 編輯 ]
作者: 夏天    時間: 2014-12-18 00:26

200D天鵝絨那種才有可能有保暖效果~~
作者: prodigaz    時間: 2014-12-18 00:31

我覺得著咗點都會暖,只係多定少分別
作者: Edward0917    時間: 2014-12-18 00:50

前幾日新界8度,我冇著絲襪2 F. d$ P/ Q1 [7 s9 g
沈日11度,我著左絲襪
4 h1 Y' v8 x; h% w" O( z但沈日仲凍過之前
/ O5 }* A8 k  P8 U' h/ }1 n隻絲襪都唔保暖
# v8 h4 [; O6 ^, }7 n! Z其實係米心理效果覺得絲襪會保暖$ f/ M/ ]: h6 K$ T4 Q# E
我眼見今日好多女仔只著絲襪配短褲
( O, `& Z, z0 a' F; a; k其實唔係絲襪保暖7 Q% J1 ~/ P7 T8 k, q$ T1 @
而係 真係個個女仔都練成左比男仔更強既抵抗力吧?!) I3 n( P+ `! d
女仔求學時期著裙唔著得絲襪, c. j/ D) d" Q) T0 @$ @
年年冬天都咁所以習慣左吧?8 k' N4 t! P- O* i0 `8 R
男仔求學期夏天又長褲,冬天又係長褲6 ~! f! X4 m( j8 g5 k* v
我地習慣左熱炸嘛??
; e$ Q. R. c- Z* f+ b% }6 j所以到宜家我地好易覺得凍?!
作者: PFG2014    時間: 2014-12-18 04:44

你腳毛多唔多先?* f  Y6 f7 D% o% b& ~$ b
著左d腳毛低晒,已經無咁暖。
作者: applebaby    時間: 2014-12-18 09:50

真係唔係隻隻絲襪都做到保暖感覺,厚身會好少少。我試過在冰天雪地著薄絲,係唔著好過著。
作者: cdtv    時間: 2014-12-18 09:59

其實係睇你著咩褲) P5 G) B, Q7 e" Q& O6 }  f
如果你著牛仔褲,冇乜入風位的咁就一定唔會著左衰過唔著5 y0 B, s1 Z  N. J7 _8 c
但如果你係著西裝,因為有好多空位入風,d 風抽左入去,而lycra本身就係涼涼地的,d 風入左去就會整到佢變凍,咁你咪覺得好涼囉
, |" a1 Q( i& }8 Y所以一係你唔好著西裝,一係你就唔好著滑身果 d 絲襪
作者: CrossX    時間: 2014-12-18 11:08

咦,我剛剛先在另一post 說,其實保暖與否都唔重要,最緊要係feel 到自己有著的感覺
作者: Edward0917    時間: 2014-12-18 21:20

番工一定要西裝
作者: AlexiaTang    時間: 2015-1-28 09:13

睇你成神點著lor
作者: hkzero105tg    時間: 2015-2-11 07:46

絲襪真係唔多保暖
作者: citty2010    時間: 2015-2-22 22:06

我通常著兩對四十丹打底後穿上緊身連身衣打底。再穿多一對黑色一百丹壓力絲襪後,才穿西裝。
作者: Yoshihk    時間: 2015-2-22 23:06

我覺得箸左比無著暖一d,就算薄絲都係咁話,當然夠唔夠暖又係另一議題
作者: 12345qwert    時間: 2015-6-15 17:15

要視乎你果對絲襪的D (den)
作者: wahkaka    時間: 2015-6-16 18:02

80D以上應該是暖的。
作者: 12345qwert    時間: 2015-7-11 22:40

100-200 就ok

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0