標題: 大家CD了之後,有明白女人為何買貴價首飾、名牌手袋嗎? [打印本頁]

作者: gmomo    時間: 2014-4-13 18:39     標題: 大家CD了之後,有明白女人為何買貴價首飾、名牌手袋嗎?

雖然好多人CD了之後,明白女人心。5 U2 W/ ?# O# K+ O" x
但真的完全明白嗎?
7 U* x2 K5 B! M0 x1 A2 X) f7 j這兩點有明白/理解到嗎?
# V/ j* O: H" Z" j' |. n1) 買貴價首飾/鑽石8 ?- r% i2 h1 T
2) 買名牌手袋* E! t. g) \8 j3 Q6 j$ ?# a
$ M# E% f6 e8 H3 a" k& t2 I2 b7 j
有明白到的,請分享一下…
作者: AlexiaTang    時間: 2014-4-13 19:29

明白
作者: sophia1234    時間: 2014-4-13 19:53

每次看到都會忍不住想買...
作者: shaoyiyu94    時間: 2014-4-13 19:54

非常了解,就是想把自己打扮的票漂亮亮的
作者: siumingc    時間: 2014-4-13 21:10

我唔敢話完全明白
9 K5 G5 O) M9 q  Q& F但一定係明白多左
7 K$ R  ^0 I, K  L所以都會體諒多左
; [. S  @1 G" h4 H7 ]! l$ [
8 B& W7 g- h. {+ k( B- }. L除左買野之外
% D, g5 x: N. T3 {. I; O4 c' k要靚唔要命都係同一道理
0 }& O9 ^% p' e  C( Y明白一定會多左
9 E( u% x  b1 J. ]& A8 D(仲要自己CD個陣都會 Apply :D)
作者: gila    時間: 2014-4-13 21:40

其實是一種眩耀的心態,一方面想在眾多女性中, 在平凡裡突顯不同。 另一方面, 想起男性面前, 留一點與眾不同。
$ _/ ?5 d7 |) j- R6 a1 ^/ p% L, z. {+ p
另一部份女性, 會認為别人不愛惜自己,自己也要懂愛惜自己。買名牌就有一種虛榮的滿足感。
0 J+ p; L: `& i( E( E! z* F5 w9 x& K; o% j
各人有各目的,很難一語道中。
作者: angela_fung    時間: 2014-4-13 23:03     標題: 回復 6# gila 的帖子

同意。女人扮靚買名牌其係比自己睇,增加自信,唔係為男人。只不過女人天性加埋社會文化底下,女人唔會向人講明,只係由得男人繼續誤以為女人做每樣野都係取悅男人
作者: p6123    時間: 2014-4-14 00:20

見到好多野都想買
作者: jessie002    時間: 2014-4-14 01:19

純粹滿足女人本身貪靚
# k3 W3 P- ~1 u) ~2 t同埋中二晒下嘅心理( `7 c6 k' }5 p" a% j
無咩太特別
作者: gmomo    時間: 2014-4-14 02:19

有買(1), (2) 的,不會覺得很貴嗎?
作者: 橘子橙    時間: 2014-4-14 02:53

其實我唔係好明手袋有幾好...不過飾物我就忍唔到手XD
作者: sophia1234    時間: 2014-4-14 08:45

我女朋友是不會特地買明牌,反而是我會想看看...
作者: ZOE.HO    時間: 2014-4-14 08:54

我成日刀想買d女性野,旦明明已經有
. t) q% S8 S& B未cd果陣無尼d念法
作者: adam5354    時間: 2014-4-14 08:56

女生生活咁耐都未買過名牌!唔係話買唔起!只係日常生活嘅用品都會有消耗!買名牌只會浪費!但係有啲野真係要買好啲嘅!例如胸圍咁太平嘅!好多時戴戴吓會走位走得好緊要!貴啲確實會好啲!至於其他野唔會為咗靚同想買就買!會視乎有冇需要先買!我識好多女生朋友都係咁!3 f1 J- R3 z) P2 Q  }! r+ G
所以,應買則買!切勿浪費!
作者: yoda0806    時間: 2014-4-14 14:31

我只係覺得有個名牌手袋嘅,出街會似樣好多...
  S9 `  m% t1 E$ o9 B% @4 Y好想要LV嘅大neverfull...
作者: Marie0749    時間: 2014-4-14 15:12

吾知點解,見到靚野都想據為己有咩心理
作者: gmomo    時間: 2014-4-14 18:43

LV neverfull又真係幾靚,但個價重靚…5 m% ]  ~, Y9 a, P
LV那類真的經常在街上見到。
- b! B- r  K8 l* b$ d! C不過,很多時第一眼望到,是袋不是人。3 E/ u4 A: l3 b
但都見過先望到人,後是袋…
- ^& k& [* u& v( P( h+ `: a感覺是,有名牌袋-->等如感覺不是窮人。(實質不知道…)
" K% @# w9 c& N: n' O我亦知道很多女人把名牌手袋放在「有實際需要」上。特別是打工一族…
4 H$ ~2 ~0 h0 _% W
4 _! ^9 f2 ^: m3 l7 ?; n1 F. d還有假袋…
$ ?' h  F  [& k, _  K3 Q+ r( S5 j* A& q. m% o
我個人就是覺得首要是買得起,再來還要覺得價錢值(明白用料等等),之後才買才會有滿足感。
/ P/ v( s& v2 f0 w& W7 v手袋這類我暫時道行太淺,所以不明白。- C+ P; H$ D2 v# q0 P. a" e, C
鑽石也是一樣,暫時只理解為經專家激光切割後變成會折射很閃的石頭。(道行太淺,淺到連一粒也沒有)
, A. b+ n$ S/ I, p  e3 F
7 S8 ]# a$ w6 R) z1 t1 l不過,我明白一樣東西:
. G9 q; k2 F4 Z- K就是有人送的話,很好啊。) B1 x' |1 h% J+ q# U; W# P
不過,之後就會有了別人可會希望的等價交換。& G: m4 i' b$ k* ?' v. F2 Q* r
所以除非是愛人送的,否則還是拒絕好了。" O# m, \4 c& I% K
這點容易理解,很明白。4 p( u3 [1 i+ o: p7 p# P( E
# P, L7 g, m* P# D& u
作者: yoda0806    時間: 2014-4-18 06:54

就係好在認袋唔認人,分散注意
作者: mieo31meo    時間: 2023-7-6 16:02

我估係唔係因為心情唔好想散心所以先豪氣大使,瘋狂購物,不醉無歸
$ d8 {1 l$ G) o; p另外,係唔係覺得自己好矜貴,要買貴格野黎裝身先襯得起自己身份
3 S& K% N9 f" E: z# e- _

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0