標題: 收埋絲襪既好地方 [打印本頁]

作者: samph    時間: 2008-2-8 02:55     標題: 收埋絲襪既好地方

忍唔住好想買對絲襪著,但係我唔知可以收對絲襪係邊...
& \! [. J3 f. V5 h5 ~9 d我自己唔係自己一間房,屋企人又成日都同我執野,個衣櫃唔只係我用仲有d其他野,自己又無d有鎖既櫃,都唔知收d絲襪係邊...1 a6 C; P+ i. M  f; }
我好耐之前試過收係一個打波用既袋,點知屋企人搞我個袋之後俾佢發現左對絲襪
% g) n9 R3 `% Q各位有無咩提議可以幫幫我...
作者: noel    時間: 2008-2-8 04:14

唔多既, 咪收埋係電腦機箱裡面lor, 除非你屋企人幫你整埋電腦啦
作者: 27173561hk    時間: 2008-2-8 08:27

作者: 疾風怒濤    時間: 2008-2-8 12:19

呢個情況都幾麻煩...
作者: noel    時間: 2008-2-8 14:36

引用:
原帖由 27173561hk 於 2008-2-8 08:27 發表
1 V; Y2 B: Q: r3 u; I$ X  U+ ?電腦箱 點擺呀, 不如買個夾萬或放入可以鎖的櫃裹
8 |! s7 K0 q  ]1 b0 G/ }除非你部電腦係放滿左hard disc 等硬件(呢個絕無可能), 又或者你部係骰仔機or 用透明箱, 否則部電腦機箱要擺幾對絲襪一定得, 而且人地都話無可以鎖既櫃, 你又會唔會買個夾萬擺幾對絲襪入去呀?
作者: samph    時間: 2008-2-8 21:47

引用:
原帖由 noel 於 2008-2-8 14:36 發表
# A( q8 t' `; v8 F1 |  {! h0 p7 d% ^3 z+ p3 a" v) S
除非你部電腦係放滿左hard disc 等硬件(呢個絕無可能), 又或者你部係骰仔機or 用透明箱, 否則部電腦機箱要擺幾對絲襪一定得, 而且人地都話無可以鎖既櫃, 你又會唔會買個夾萬擺幾對絲襪入去呀?
9 L3 V* o6 y, A2 ^4 f& L) _
我部電腦係用細機箱都無咩位,同埋部電腦都幾熱,放入去對絲襪似乎唔係咁好
$ ~) g0 p2 l0 ]' k- c% g3 P. l我有想過收係自己個袋,但係收係自己個袋成日都要帶埋出街,又可能會俾d朋友搵到,所以唔係太可行; a* x/ W4 Z; q: X2 t) p8 @$ l
仲有無咩提議...我好想著呀
作者: silly1234    時間: 2008-2-9 01:38

我張display好熱,機箱風扇都3個
作者: samph    時間: 2008-2-9 19:44

引用:
原帖由 silly1234 於 2008-2-9 01:38 發表
. c0 N! g( D* C' H( ~& T/ t我張display好熱,機箱風扇都3個
4 J3 _% [# U4 r1 h' ^$ b我驚放野入去會搞到部機過熱...
作者: silksocksboy    時間: 2008-2-9 21:54

如果唔驚貴的話,可以租個迷你倉..............
作者: samph    時間: 2008-2-9 23:15

引用:
原帖由 silksocksboy 於 2008-2-9 21:54 發表 9 @3 c* y# R2 d, b
如果唔驚貴的話,可以租個迷你倉..............
1 Y  V- [& M+ F$ u+ e* t5 M, d收一兩對絲襪唔駛租個迷你倉呀...又唔方便我隨時著
5 D0 k: I4 F6 L我只係想收係一個唔會俾我屋企人發現既地方...
作者: silksocksboy    時間: 2008-2-10 21:44

引用:
原帖由 samph 於 2008-2-9 23:15 發表 & W/ y& @1 Z- ?4 ?! L6 q( a" s
; F5 H; g4 }, `3 p
收一兩對絲襪唔駛租個迷你倉呀...又唔方便我隨時著   F) V5 t, j; o! s; B1 n$ w
我只係想收係一個唔會俾我屋企人發現既地方...
$ s0 A# l9 W- ^$ v$ k, b" Q
$ s3 Q) |2 r/ i" q3 _
係就係無咁方便,但係肯定唔駛驚。
0 l% r$ Y% M, K  V5 h" i0 B: ~9 r2 P# T* _5 ]+ }$ g5 s8 L& a
如果租得迷你倉,就緊係唔止一兩對啦,仲可以Keep埋D裙同鞋。
作者: miniandrew    時間: 2008-2-10 22:28

放落倉就誇張左d...
. ^9 ]8 f  \) H  D6 f+ i1 t. Z
  N% e7 _) E: O3 |0 X6 s你話放落機箱就真係好辦法
3 V$ N5 _+ a1 S, T1 K% L) U! Y% p" K* W  ?
' B" q9 C$ i; [  c, m( C' Q* r不過你最好開緊機拿番出黎...費事攪入去...
作者: samph    時間: 2008-2-10 23:28

引用:
原帖由 silksocksboy 於 2008-2-10 21:44 發表
/ ~& S9 M' k. ~, S$ t1 j) }% c) Z$ f" j& d. X6 R$ g* g2 K% ]4 J
8 N3 V6 o: h  m3 M
係就係無咁方便,但係肯定唔駛驚。
  R# \- `, a6 `7 y: }
, u, i) y2 s$ u9 m1 u& t& e  U如果租得迷你倉,就緊係唔止一兩對啦,仲可以Keep埋D裙同鞋。
, _% J7 }8 ^. F' m  Y我只係鐘意絲襪,裙同鞋都唔會點玩
作者: Jay    時間: 2008-2-11 18:29

咁就難搞啦!我平時都係收系d舊袋到!4 p+ O( `" g, e% S4 m! g7 ?" l! n
咁你就買一個迷你盒到又可以埋到絲襪o既4 R6 g, t; x3 W: o+ z, \$ @
size
作者: sghk_abcd    時間: 2008-2-17 17:46

四四方方帶鎖個種錢箱....
" w& d' J/ y6 J) ~
; t) g9 q' T+ c: R& `! K; u- B
3 C' M8 \0 _- c* O2 K[ 本帖最後由 sghk_abcd 於 2008-2-17 17:48 編輯 ]
作者: mmlee    時間: 2008-2-17 21:57

用個可以上鎖既背包將d用品擺落去, 再買個掛鎖鎮住佢' q  _+ c- p/ {) l; M
之後擺響一個唔多顯眼既地方....
作者: 小傻瓜    時間: 2008-2-17 23:13

唔建議放入機箱入面, 影響空氣對流, 燒埋塊板就真係得不嘗失喇.
8 X2 T% g0 n7 \' S& j放入去D普通既箱, 再搵D書呀雜誌呀等等上面, 等人覺得要打開好麻煩就ok.
& I$ d- E5 Q1 q& }4 ?有鎖反而有D此地無銀...
作者: ladowaha    時間: 2008-2-19 01:38

呢樣都幾麻煩............
" Q8 v+ d! L9 G7 `0 j: u$ W  x4 w7 A, }
不如買個有鎖既 cd櫃.. 前面放d電腦cd, 後面放d 絲襪.. 如果只係幾對應該好易裝入面.
. q6 k: U7 }, w2 n- X" Y
* ]& H9 T; z' ]  `& ~  Y我自己有個有鎖櫃乜都放晒入去. 真係幾好. 除非要拆櫃..
作者: wong9910    時間: 2008-2-19 22:35

作者: oojj106    時間: 2008-2-20 17:22

引用:
原帖由 wong9910 於 2008-2-19 22:35 發表 9 N4 \( w7 t  o  \: \) a( l
比屋企人發現@@...之後點呀
# w% r6 F/ u$ B% A" J 我都想知
' h: O$ f- B! d' L) Z/ p* L+ C
比個建議你啦, 你可以放係d大褸既袋入面
作者: 小傻瓜    時間: 2008-2-20 22:22

引用:
原帖由 oojj106 於 2008-2-20 17:22 發表
# z) ?" [5 {, S# |5 a6 W" z. k: o/ r- y5 ^+ {' [: `
我都想知
" Q( H; k  J* L# y* b3 P- O6 P5 y  \, p$ f- G* ~) N+ F
比個建議你啦, 你可以放係d大褸既袋入面
- Y$ ]7 B* i6 u* B; A
% W% J$ M  M' ]& I# o
都可以喎, 不過如果係我會因為太多放唔晒
作者: ladowaha    時間: 2008-2-21 01:07

係啦, 邊放到咁多. hahaa
9 X* N2 c- ]1 I
& x9 i, L. t, `5 Z8 E不如索性買個有鎖既櫃桶仔啦
作者: sghk_abcd    時間: 2008-2-21 10:18

引用:
原帖由 ladowaha 於 2008-2-19 01:38 發表 5 J1 t8 w! M7 A) ]3 x- ^( E& u% g! v
呢樣都幾麻煩............. q4 }4 A7 G3 K, n2 y* c

0 ?( {; f( a$ G0 V. ^不如買個有鎖既 cd櫃.. 前面放d電腦cd, 後面放d 絲襪.. 如果只係幾對應該好易裝入面.0 S( ]5 S; m3 z# ]' Z
; l( |2 }( C3 J0 V7 J8 h$ C( J
我自己有個有鎖櫃乜都放晒入去. 真係幾好. 除非要拆櫃..
( N  v  n8 U9 Q1 {$ i! M  D' {
如果放大量點算呀?
作者: smallkid    時間: 2008-2-26 11:53

放在枕頭套裡面吧
& n8 c2 E5 E- s2 w* g讓你聞住睡
# s: e$ p7 Y, X* @包你睡不著
作者: frankiebaby    時間: 2008-2-27 04:03

我d絲襪有部分係床上 , G- Z6 U, D2 R1 i
其餘係櫃度
1 [+ P& m) r( A9 `2 k
5 y/ L# }; o8 U3 T如果你得一兩對,2 Q& p3 f, r: f- J) u* m
擺係枕頭套入面啦~" \+ E- l5 z/ H0 S* ~6 J  j1 R
唔知得唔得呢?
作者: samph    時間: 2008-3-1 00:36

引用:
原帖由 frankiebaby 於 2008-2-27 04:03 發表
7 }1 B; r# k+ K/ x我d絲襪有部分係床上 * L, f; F4 k8 [& [3 A& x9 t; q
其餘係櫃度
, l9 p$ n9 r3 R9 y& J) T
/ R: f& N+ \6 x; }4 t  d5 S如果你得一兩對,3 H2 h* q' c! U4 b% S+ z
擺係枕頭套入面啦~
! E0 ?1 `% X! W2 \唔知得唔得呢?
+ N6 e6 U$ s7 N/ [
擺係枕頭套入面應該可行,不過我屋企人會幫我換枕頭套同被套
/ _* u4 g4 p- p0 ]' q4 k  f6 ~有時仲幫我執野,好驚會發現
作者: nylonica6868    時間: 2008-3-2 17:35     標題: HI

i used to have the same problem when i was a teenager,
* c. _7 ^2 G* X$ E6 P( emy mom alwayz clean up for me.
+ x/ M6 b  Z# j. P! {! nnow i just put them inside my closest, underwear drawers
作者: 1677    時間: 2008-3-2 23:36

放電腦入面會阻礙散熱,如果著火仲會燒得好快!
) P4 h+ L- [1 ?; {" ?
9 d2 y. h8 `; K5 W不如搵個有鎖o既櫃桶啦!!
5 E: n/ T2 \1 @# i# B; q# P; X8 A: {或者最危險o既地方就最安全,2 q0 h- n, O  c9 G
有冇一大堆o既雜物?
作者: xup654m3    時間: 2008-3-4 01:04

可以放在盒子裡....
6 z% _( W1 G  |EX:買鍵盤的盒子、買相機的盒子等等的小盒子裡....
作者: samph    時間: 2008-3-5 05:07

引用:
原帖由 wong9910 於 2008-2-19 22:35 發表 ! v1 V# T2 ]  T/ `
比屋企人發現@@...之後點呀
, e" G4 h) }: F5 e2 C! H6 o俾屋企人發現左之後問對絲襪係唔係我既,我點都唔認就話對絲襪可能夾住係d波衫到先係我個袋到出現,佢都半信半疑之後就無理到+ [& B9 e2 `2 |7 j$ @
e家屋企人一提起絲襪就驚
作者: ringo2ph    時間: 2008-3-11 10:17

你可以將它們放入一個有colour而且不透明的膠袋再收藏, 如果沒有地方, 只好買一至兩對吧... ( a6 ~& J4 H$ T- K: o
我就咁好似平時的衣服一様放吧...
作者: ibra10    時間: 2008-3-14 15:50

我就擺係d背囊, 運動袋既暗格位, 未試過有人搵到
作者: ringo2ph    時間: 2008-3-17 08:46

引用:
原帖由 ibra10 於 14-3-2008 15:50 發表
1 [8 h) T8 D# {" d1 v3 @* i9 u0 F我就擺係d背囊, 運動袋既暗格位, 未試過有人搵到
5 V) z8 v' U7 J
9 i; T! O8 s: \, s9 n咁...唔可以收埋咁多wo...小心....
作者: hiloveok    時間: 2008-3-17 19:40

我都係收埋係袋到~~~~~
作者: mangolipbutter    時間: 2008-3-24 23:48

i just put in bag and hide somewhere, but my parents find out too.! T( \; j9 m3 R, l  e& |' [
they just throw them away my collection
作者: qwer1112    時間: 2008-4-16 22:01

有鎖的櫃子就行
作者: 98cl01    時間: 2008-4-19 11:49

引用:
原帖由 noel 於 2008/2/8 04:14 發表 6 x9 A; d- l6 l: }; P- R; h* @
唔多既, 咪收埋係電腦機箱裡面lor, 除非你屋企人幫你整埋電腦啦
( Q. R5 D5 E9 o, V! G* D) q用鎖匙的HDD抽屜就更方便
作者: pking    時間: 2008-4-19 12:07

你日日著住咪唔會好人知lor
作者: 心絲絲    時間: 2008-4-23 09:12

鞋盒啦..有拉鏈毛公仔..
作者: x553025385    時間: 2008-4-26 18:37

作者: 小女子vicky    時間: 2008-5-1 14:13

試下放在 出街的袋的內格.. 如果可以買左  小小的鎖 鎖住拉連..
作者: gigiwongny    時間: 2008-5-1 20:15

有冇書櫃啊? 放係d書後面得嘛?
作者: fetg2    時間: 2008-5-2 00:50

i got the same problem too.....i guess you can try some kind of box and put it under your bed
作者: 小軒    時間: 2008-5-8 03:21     標題: 回復 2# 的帖子

電腦箱...唔係掛
作者: 千鶴猛禽    時間: 2008-5-20 09:23

引用:
原帖由 小傻瓜 於 2008-2-17 23:13 發表
3 I/ t. ^. L- J. A- v7 G唔建議放入機箱入面, 影響空氣對流, 燒埋塊板就真係得不嘗失喇.+ Q5 u5 {) q6 ^( q
放入去D普通既箱, 再搵D書呀雜誌呀等等上面, 等人覺得要打開好麻煩就ok.) f4 [) d- U9 W# R; h8 v. b6 n
有鎖反而有D此地無銀...
7 m3 f- [) A0 X
同意ar6 ^7 Z7 w& l( s$ T) B* `
放電腦機箱太危險啦
9 t- H5 v) K+ T2 H- e% f5 K點知會唔會過熱燒左部腦架
4 p! C$ c- M0 w" d) T$ w我就收左係雪櫃冰格到
% \% A9 ^$ K4 V* Q) P要著先攞出黎解凍
% X6 ]; R$ g" Kd襪雪過都耐用d架4 s- E" y8 G7 N4 |
而且屋企人又點會估到你將d襪收雪櫃XD
! Y" h& _! U" Q- R2 ]( J俗語有話啦最危險的地方越安全架
作者: ch1925hk    時間: 2008-6-4 02:37

就放係媽咪或姐妹的衣櫃裡,就算發現都唔會有乜問題
作者: janicelau    時間: 2008-6-5 21:42

我就放左入個舊相機盒度, 仲放係個好當眼o既地方~haha
7 R+ t' a3 h. p. d屋企人唔係好識相機d o野 8 U6 Z) ^, x6 [' b# c5 r
其實....o個部相機(仲係2mp, 手機都不如) 已經去左堆填區好耐lu
作者: 上官炎    時間: 2008-7-12 18:31

弄个丝袜保险柜
作者: cxxxc    時間: 2008-9-25 14:10

放在家中女性中絲襪堆中,跟本唔會有人發現,事關佢地自己都唔知有幾多對絲襪,我就索性拿太太的穿就可以,不用買
作者: eq180    時間: 2008-9-28 00:34

如果得幾對既話." A3 N0 \5 P: C& v$ @" Y
你可以搵個鞋"合"!4 T4 f8 V; u8 k/ i# E% ?" B
連同其他雜物一齊放入鞋"合"入面!
/ a4 D/ c* ?2 S再搵d野放係鞋"合"上面壓主!( @9 X8 a! b! O7 U, ^
應該都唔會比家人發覺!
作者: feel2353    時間: 2008-10-2 20:41

我冇e d問題=.= 屋企人唔會搞我d野
作者: 666    時間: 2008-10-15 07:13

唔使咁嚴重ma,你d屋企會搵你d野架??如果係就真係要啦
作者: Sekin    時間: 2008-10-27 08:29

唔好放入電腦呀,好大灰塵架!
作者: 肥仔亮    時間: 2008-11-5 18:13

你收埋係衫到
作者: mycat    時間: 2008-11-5 19:11

你盡可能分開同每一個家人 講你有穿絲襪既意向...
8 l  X) x9 _7 R  j; @8 G7 @8 ^盡可能要佢地接受 一個成人的意願...
3 z& @1 S1 L9 o4 j+ I大個仔/女啦你..
作者: mmo    時間: 2008-11-8 22:24

同自己既底底放一齐就OK啦~自己执整齐D!!就无人帮你执衣柜啦~
作者: sam366231    時間: 2008-12-20 09:36

我就放左係我呀媽放D絲襪個櫃戈道
/ k/ Q; z) l- b將D絲襪放係個櫃ge某個角入邊....( ~& o; J9 P' m2 t8 D+ l) ^
D個方法都ok嫁.......
作者: ljames    時間: 2009-1-13 07:45

收在车里面咯安全吗!
作者: aanandamayi    時間: 2009-2-23 08:34

由發表至今差不多一年,
4 z$ H, {& a0 |不知您的煩惱有沒有找到解決方法?6 M8 W2 Q" B2 Q2 a0 H
我以前的收藏方法都離不開各位在回覆中所提議的(電腦機箱除外),8 @* @, T8 O; K& B7 E
經驗是:自以為藏得有多密,最終也會曝光!5 c7 V& a1 U+ y5 u" m3 `
有時候隨便放反而沒什麼惹人猜疑。
作者: 楊乃武    時間: 2009-4-14 21:42

收埋係一D屋企人好少甚至唔會接觸既位置地方度
' R! M% y3 S; [7 X$ p咁就會比較安全D
5 o* j4 g4 k; Z/ W1 T7 d/ H如果有拉櫃桶既
. G+ o, M5 p; c$ @可以將個櫃桶拉左出黎
1 @1 h- ~8 K4 J: p將絲襪放左入去入面先% _- I3 I! ~" y  C% l; Z
然後再隊返個櫃桶入去
0 W3 u+ ^4 Y+ X$ e$ V" m0 a! U都幾安全架
作者: benbenben140    時間: 2009-4-14 23:06

你鐘意可以放係床底

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0