標題: 外表女性化? [打印本頁]

作者: difference    時間: 2012-4-29 00:03     標題: 外表女性化?

HRT已經開始左有一段時間,外表上係有d唔同以前
0 P, y4 r: [3 ]0 g+ A加上我習慣左出街都會上少少粉,可能就係咁嘅關係5 R( x( y! [0 |6 c4 q' f
平時男裝行街都有唔少人叫我小姐/miss
( l! k1 E1 o; _$ @. e. {所以我而家打扮其實都比較中性,無奈身份證上$ R+ D8 q8 r, A) [, Q
性別都係寫住男性!我從來都唔敢完全女裝出街5 S5 M8 \$ h  N* k7 C
但係今日發生嘅事,係一個啟示?定係我諗多左呢?
; \* l5 i  z. c8 g$ r% I: s5 r, J今日同屋企人去食飯,食完就有人埋黎收碗碟% `8 X2 v/ T5 ?0 |, K7 W
個侍應企我隔離,問我:"小姐呢個係咪唔要啦?"
, g% _, E6 [1 f' T; l........ " J4 y* n, L3 c' P% u& f' x, ]: p
ok,咁食完飯咪行下商場啦,我地幾個人入左去一間舖睇野1 G* q  m% _- H$ ?/ `7 p
無幾耐我好似聽到一把女人聲講乜乜無戴bra之類
6 c- J/ L' e2 D6 n- S7 n0 K自然反應令轉頭周圍望下,當時我見有兩個女仔望住我- c  a. J/ v# r' ?- _
........
+ D& l6 h" @  V- ~6 P如果我自己出街,我會著件tube
* G# K: m! n% E* \+ h不過今日因為同屋企人去街,所以只係著左一件厚少少嘅背心
4 ^0 C6 \; _+ O0 Y( w8 b3 O& y; a........ : U: S6 f3 S% K( G5 j- w
其實我係咪應該開始要著得女性化多d呢?
& p8 \6 V  x+ Q3 ^" ^( b2 O9 N4 v8 y! D
作者: difference    時間: 2012-4-29 00:04

另外我想問點set權限架?
作者: Sila_Ko    時間: 2012-4-29 00:18

引用:
原帖由 difference 於 29-4-2012 00:03 發表     Y0 S# G; E) t  J5 Y$ t
HRT已經開始左有一段時間,外表上係有d唔同以前" o+ L2 P, g* ]. c: {
加上我習慣左出街都會上少少粉,可能就係咁嘅關係
- y9 l' d  G' T) k平時男裝行街都有唔少人叫我小姐/miss
* C. G1 `5 F+ b+ e- F所以我而家打扮其實都比較中性,無奈身份證上! l" w) n5 i9 H; B' S
性別都係寫住男性!我從來 ...
7 G. j" N4 |7 P! q
1)接受HRT之前有無同家人充分討論
9 y% H' \( M) o$ k+ }! |雖然係個人決定,但因為身體有變,你屋企人一定知.最好同佢地溝通,可能佢地會支持/協助你% m. [7 F- k3 R% ~
2)平時嘅衣著方面按自己喜好啦6 M+ V+ h0 E& S8 S
有啲女生一樣會著得比較男性化的
作者: difference    時間: 2012-4-29 14:14

引用:
原帖由 Sila_Ko 於 2012-4-29 00:18 發表   9 m8 W1 C  V: p$ P3 F$ X

4 G6 K* L& v3 P) x9 X1)接受HRT之前有無同家人充分討論
, T5 A9 m7 \5 P! p  m' D雖然係個人決定,但因為身體有變,你屋企人一定知.最好同佢地溝通,可能佢地會支持/協助你
5 L6 f- }% w0 l( v% o) o2)平時嘅衣著方面按自己喜好啦
# ?) |1 B& a& d  @, t/ x; |有啲女生一樣會著得比較男性化的
8 e9 J# T- W( Q; I! |

0 T2 }$ ?# g! h. k你講得岩,屋企人遲早都會知道
" v& `6 C: [( h7 c, w! {而且我覺得而家佢地已經開始懷疑- e/ h  |( J1 ]+ i% E+ l
不過佢地嘅反應,應該係唔會接受
5 X! \3 B; @: h1 G) N3 W# O我都有好多女性化d嘅衫,但係買左就好少著; H+ M- c- ~: E3 _( L
有時候自己一個人出街就會著下囉
: u- D7 z/ P& a9 z0 h3 P2 K其實HRT之後好多男裝已經著唔到! s# {1 k$ Y) L1 T) k3 V
牛仔褲平時我就著女裝多
作者: ydsncan    時間: 2012-4-30 13:57

遲早都會知,咁你不如先準備一下點講啦。不論接不接受到,自己講最少家人覺得你係有尊重渠。到佢地自己發現先攤牌,我覺得不係咁好。- U) l0 ]4 ~; u5 _; O

" ]* \" l0 f! N/ d  S* [3 I講開牛仔褲,我平時都著女裝牛仔褲。男裝牛仔褲多數係高腰而且褲管太大根本不合身又少種類嘅選擇。比較好嘅都好貴。咁不如買女裝啦。所以就一直咁著啦。然後覺得越來越多女裝衫合身合意……
作者: difference    時間: 2012-5-3 22:33

睇PWH果時,佢地都有問我,如果無家庭壓力,我會選擇做手術.........
作者: wyc    時間: 2022-12-18 17:33

作者: Danielle12    時間: 2023-2-5 16:11

進行SRS未必係壞事

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0