標題: 大問題 [打印本頁]

作者: shinn2345    時間: 2008-12-30 23:41     標題: 大問題

小弟想係網上bid一d女裝衫,但係自己未試過係網上bid野,唔該各位試過係網上買女裝、絲襪、高跟鞋ge版友,可以話比小弟知,整個流程係點的?(因為都有d驚)
作者: mycat    時間: 2008-12-30 23:47

BID 到成為最後買家後,就打過電話傾時間交收...
: |) k+ E6 n$ y$ ?8 l7 X驚咩姐...你當件物品唔係自己LO
作者: shinn2345    時間: 2008-12-30 23:59

咁如果選擇郵寄,咁寄過黎件物品又未知放得落個信箱,咁件物品會放係邊(交比樓下看更,定係其它)?同埋寄過黎件物品有冇用紙包裹住,才寄過黎我屋企的?+ x. \! d- n- C" R# T
6 q3 T, V9 n: B( {
另外想問下大家,建唔建議使用掛號郵寄?
作者: applechoi    時間: 2008-12-31 00:31

引用:
原帖由 shinn2345 於 30/12/2008 23:59 發表
' C4 Z3 ^' N4 a( l  Y7 l1 A: i咁如果選擇郵寄,咁寄過黎件物品又未知放得落個信箱,咁件物品會放係邊(交比樓下看更,定係其它)?同埋寄過黎件物品有冇用紙包裹住,才寄過黎我屋企的?
- N- [* w+ ]; O
7 M0 {9 ~' d! s. s* F5 U# v另外想問下大家,建唔建議使用掛號郵寄?
( y' O7 u! d% v  P. z3 n4 k我估你o係打算CD之前諗都無諗過一封信係點處理ge........
5 X9 c4 r+ e- y8 G6 C有無野包住: 問賣家la, 通常都有ge
. I3 Z  g9 S$ @: w; K放唔到入信箱點算: 有機會放低俾管理員, 如果你住ge屋苑有呢個安排, 無ge話通常會放低張卡 o係你信箱叫你自己去就近郵局收件
  J- O, o& d: E. e掛號及包裹:郵差會去到你屋企門口搵你收件, 無人應ge話都係會放低張卡 o係你信箱叫你自己去就近郵局收件5 E5 f. \0 v1 g

2 y" k+ p8 \! x( f& S' V2 n( K用唔用掛號: 你自己話事la, 好處係無咁易寄失, 壞處係收件時易驚動同屋ge人
作者: fwfaeb    時間: 2008-12-31 00:58

不過如果你住唐樓就小心D,因為唐樓信箱無人睇,而且大大包好易比人偷
作者: fwfaeb    時間: 2008-12-31 01:02

通常賣家會先用電郵搵你,如果係D香艷既比堅尼,通常D人都會買比女朋友,你面交都無所謂,好多都知係BF買比GF,但如果係普通內衣呀C襪,你留電郵時你話叫佢包好叫細佬取就得啦
作者: 白天    時間: 2008-12-31 02:17

有個方法人地教我...你可以同個賣家講叫佢唔直接寄去屋企,寄去就近郵局都應該ok,但就要你寫清個全名...不過我未試過..希望幫到你
作者: fwfaeb    時間: 2008-12-31 10:34

應該唔得架,咁你幾時知份野到左?幾時去囉?咪制呀!
作者: 1677    時間: 2009-1-1 01:29

如果面交,可以咁:
" y/ c0 j/ @( N/ c1 p4 @  K- ]) D) D( ?% [! D  t2 g9 w
先同買家e-mail聯絡,臨交收果陣話:
7 x! A+ P; c9 K; K% A5 ?. T$ a「我會叫X先生幫我交收,佢o既電話係......」
1 s( p# m8 y1 `: a8 P
% P+ L0 [( U2 v$ _( b. i搞掂!
作者: shinn2345    時間: 2009-1-1 21:22

引用:
原帖由 1677 於 2009-1-1 01:29 發表
: O0 }8 Z: H/ O如果面交,可以咁:
/ e  J/ @, {4 J$ }8 e- k$ h
/ t: I: k4 e0 P6 S( B8 I4 ~8 R8 y/ }先同買家e-mail聯絡,臨交收果陣話:) x) D' H. t; T9 n. Y5 e$ q; S
「我會叫X先生幫我交收,佢o既電話係......」! ~$ v4 V5 w' |( t. L+ {' K8 L
, ^/ m9 R7 b$ \' k
搞掂!
! F  {+ v2 [# V. x+ s, x+ J5 M好wo,依招,咁都比你唸到.... thank you
作者: mmlee    時間: 2009-1-1 22:46

引用:
原帖由 白天 於 2008-12-31 02:17 發表
' T* U  S5 J. [2 L; z4 Z有個方法人地教我...你可以同個賣家講叫佢唔直接寄去屋企,寄去就近郵局都應該ok,但就要你寫清個全名...不過我未試過..希望幫到你
+ {1 G/ ?- j" X4 Y好似無呢個服務......7 L5 A$ z9 `! J6 k
(份野掛號就可以試,但要同郵局講)

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0