標題: 灌水定義 [打印本頁]

作者: JEM    時間: 2010-9-15 12:06     標題: 灌水定義

我每個回post的內容也沒有重複,而且我不時會比一些意見,但我發覺只要我回帖字數較少,e.g. "thx,好可愛"、"see see"、"take a look"等,就會話我灌水,什至話要禁言,老實講,我又冇重複回post、亦冇大量回帖,為什麼仍要這樣呢?人不一定每次意見也長篇大論吧
作者: 心儀    時間: 2010-9-15 12:27

定義這個真的就個人而言
$ P: r7 i' {* T- h有些版主很執著於會員回覆的行為
; B7 K* H& [$ i9 s' @' p/ K3 U而我就不會看得太著重
) V8 H0 ?) w: H/ C% i/ I" {  y% e# m0 a& V- i) P
老實說就算回覆很多字數
! ^: n& U8 S7 M6 `2 {也是流於表面,亂說一通,甚至不對題
4 Q9 z6 n9 b2 R1 Q+ k) Q' b" ]% q在我眼中也是無意義的回覆
& v. e" ^8 P- x4 F難道我又會將這種回覆去扣分禁言嗎?
/ ^# y$ m( B1 |& i所以我就一視同仁* F) m9 w" p& k* b1 e/ S# B7 Z& k  b
死在我手上的全都是"連續"好幾個post都是thx for sharing
; \" T# d, }8 w4 \. Z一些ccccccccccccccc等的回覆1 Q! [. _% J! M) J) u9 d
我才會動手去禁言扣分
! x$ w8 D; z8 S) {! P
+ i4 g6 y  k6 r! {0 x" Q& L所以我自己
2 ?  j( x+ X: v7 `在CD自貼區看別的人的相都是看完就算
1 e; \( a  I6 d  y- U很少很少會去回文( I% z6 t& _( z; x6 I" l
因為我看法跟你一樣,跟本不知道要回什麼,我覺得在CD自貼區是最難有意見地去回文的9 s7 \# F) e1 [0 W
如果只說"好靚",就算出自真心也好,也怕被說灌水,長篇大論地回自己又覺得無意義
# U0 @+ p# d6 M& ~$ ]3 I* A所以如果是要金錢
+ }# c2 B3 z$ Y/ h就多玩開口中吧
$ Y5 m8 \  x; c# z9 b' k' E2 F& H7 o- j9 e# v" d2 W: s' c
作者: 楊乃武    時間: 2010-9-15 13:07

引用:
原帖由 心儀 於 2010-9-15 12:27 發表   * g, M2 }* C0 {3 `" E3 T
定義這個真的就個人而言
" L( u4 X1 K  J; E8 j有些版主很執著於會員回覆的行為
& ^! j, v" O) p8 T& |, S9 _: {" V  h* i而我就不會看得太著重
  m2 i% @( c0 F7 e5 T( k) q& A( ^+ u" T. r/ \8 f: B
老實說就算回覆很多字數
9 f+ p3 h( F0 D$ Q. n: s4 D也是流於表面,亂說一通,甚至不對題
. z, X+ ?5 O) F3 g0 s$ H在我眼中也是無意義的回覆1 z7 @  E: Q3 X+ A
難道我又會將這種回覆去扣分禁言嗎?
! j, |6 k  M. i3 r- U ...
, o" H9 m. U' C9 B
十分同意,我好多時睇完都唔知講咩好,$ m9 x# [: u. L& U
乾脆就按一下感謝以表心意
作者: iamonheel    時間: 2010-9-15 13:21

自貼區同其他討論, 我會分開睇, 自貼區話晒係活生生一個人, 將心比心, 睇完我盡量回,
' _) K! M0 D4 O2 R0 O- E* g1 \6 `/ O: A. t
其他討論區, 吹吓水, 睇吓女, 無嘢就唔回, 除非爭少少升級啦.9 \  k5 H& {( A6 w' L

* x/ V# \$ O) \9 R+ _# A$ o同埋個回覆, 有無份量, 真係睇邊個, 知係超級高手, 一句thx都好有份量, 唔洗講太多.
作者: Terry220022    時間: 2010-9-15 21:24

小妹都有同樣經驗ar, 有時真係好無奈囉............................
作者: mercury1    時間: 2010-9-15 21:34

灌水 點都好過冇人回
作者: cxyx    時間: 2010-9-15 21:34

我絕對贊同這說法!
作者: dcch1    時間: 2010-9-15 22:08

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-9-15 13:21 發表   
' Y. p6 @$ r* G) W* Y! W+ a  y自貼區同其他討論, 我會分開睇, 自貼區話晒係活生生一個人, 將心比心, 睇完我盡量回, 0 l% z, ]; w8 `) B& o" i4 c
( n: W, F" G$ ?% F, ]
其他討論區, 吹吓水, 睇吓女, 無嘢就唔回, 除非爭少少升級啦.
" K( r8 i0 [" f1 u! k
( M" L. H+ h* r+ V+ T. l6 o同埋個回覆, 有無份量, 真係睇邊個, 知係 ...
3 o9 F! }9 u1 q3 C7 O, D4 {; y( Q
何謂「超級高手」呢?!  即係o個o的響呢壇度確立到自己地位o既人?!
; D5 ^, m3 j  Q7 k$ z
* f% ~( q# t8 Z' A& d! k+ o/ U咁我呢o的咪係「神級低手」, 好多回覆唔係有人回, 就係俾人窒, 除非同回文o個個人有一定o既交親, 唔係好多Post搓唔夠兩三板就停o左有再繼續lu~~, @+ Y4 i5 w2 ?; u6 o% q* z
) A" H8 \  l( F( n' x
P.S. 其實好明顯我呢個回覆似一個有意義o既灌水Post啦, do u agree???
作者: dcch1    時間: 2010-9-15 22:13

本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽

" ^- M1 L: Q8 o. t- u  G) q* s" @8 q1 G  k! A
作者: shinobu    時間: 2010-9-16 01:27

引用:
原帖由 JEM 於 2010-9-15 12:06 發表   5 }7 N, N6 V5 d$ @( O
我每個回post的內容也沒有重複,而且我不時會比一些意見,但我發覺只要我回帖字數較少,e.g. "thx,好可愛"、"see see"、"take a look"等,就會話我灌水,什至話要禁言,老實講,我又冇重複回post、亦冇大量回帖,為 ...
0 |2 s0 p9 t/ i: J1 X/ P4 [: |你若有留意公告既話, 8 u" C+ [1 a  z( D1 Z. g6 A* u
都講明, 如果想表達thx 既話, 請按心心& @- n2 T: X5 p; L, a1 L
不能用"thx/謝謝"等句子, 這全視為灌水; ~& s' Z0 o% u3 \, L/ m  h
之於其它內容...因世子太短, 會非法容易同其它人有相同內容...記住, 有時唔係只計你一句有冇重覆, 管理員/版主/助理版主們亦無暇每一個會員作個人對比+ ~" h! k& {0 T
總之想避免出問題, 一是按心心, 一是在文章多下點心思
作者: JEM    時間: 2010-9-17 08:52

引用:
原帖由 shinobu 於 2010-9-16 01:27 發表   
" K& k( {: P0 E* ]
+ c1 ]- I3 P  r9 Z% t) J你若有留意公告既話,
2 G0 E1 Q; J8 v: L: G( Q都講明, 如果想表達thx 既話, 請按心心$ D& J1 H3 _. D; m( l5 C
不能用"thx/謝謝"等句子, 這全視為灌水+ c0 ~# Q+ A- [7 h4 a
之於其它內容...因世子太短, 會非法容易同其它人有相同內容...記住, 有時唔係只計你一句有冇重覆, 管理員/版 ...
! o: b2 U- y* S! s: l$ A+ j
8 ^$ Z0 f* j& u  V# K1 {: i" L( O+ h2 A3 ?- v+ o1 q# Z
"在文章多下點心思"+ l: a, y3 ~1 q& ^1 I. I5 p& G5 W

9 n0 S* Y$ O% T+ X' h不如你教下我自貼區點下心思吧

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0