標題: 大家的第一次?! [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-6-21 10:11     標題: 大家的第一次?!

大家第一次買女性用品係幾時呢? 8 I# L5 ~) Y% Z9 `9 V, a# {& a
係乜野黎呢?
6 _; U6 f; ^1 C% ?( S. R7 y同埋果時係咩情況下去買同埋點買呢? 3 b9 d" G' G! O/ c6 n1 b! T
+ N# {4 M% ?% B$ ^2 r$ `. ^
大家一齊分享下
作者: 心儀    時間: 2010-6-21 10:18

我自己就講起都羞家
' d/ m) F8 V% S, t3 G6 r2 ^/ T起初一直一直都係用屋企人既野! b7 ]$ u1 R, V
到後來同公公兩個人住,冇女人,同埋大個左所以已經開始想買自己既野,不過一直唔敢
# `4 O' k; k1 o% k' i都過左幾年後,上網找到一d人賣二手野,仲要係原味果隻- B, _9 ^; G# }( p0 `; Z) z& L
其實我都唔想要原味,但係佢可以locker交易,所以就同佢買
% }. \5 {% k  Z! r買左兩對絲襪,一個胸圍同底褲,仲有d打底褲同背心仔咁,都成500幾600蚊
: \% \. f$ k( }4 I; W後來就找到yahoo一間專做cd生意既拍賣,又係可以locker交收∼
6 c& `0 E: F# q9 D5 [! ~6 N之後就開始同佢買左好耐野
( Y2 c# P" [7 W. _* v/ d/ M+ \- \再後來就係郵局申請左個郵箱,之後上yahoo bid野都係寄去果度lu
5 _  q3 ^# q; l. o不過之前就無比第二年錢∼5 p( N9 k/ L1 s, W+ k; [
而家想再去申請返個
% p, T, w, M, Y; K# m% U1 P' R0 ?% P% f: g
到而家其實一直以來都未試過出街買過女仔野比自己
0 T0 G+ y4 C0 }" g& |' A4 Y+ S係有一次去萬寧買過卸妝洗面膏! O: J2 P; K8 j, D3 u' d
但都要比收銀眼望望>"<
作者: adam5354    時間: 2010-6-21 10:34

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-21 10:18 發表   0 d9 B6 g0 E. r' Z1 M) U
我自己就講起都羞家: O" W* p2 C, m! B7 t8 u6 W  N
起初一直一直都係用屋企人既野( m; t- C) f. ?
到後來同公公兩個人住,冇女人,同埋大個左所以已經開始想買自己既野,不過一直唔敢. I4 c; f/ s1 j" E& |6 A' B
都過左幾年後,上網找到一d人賣二手野,仲要係原味果隻
: u+ P! C$ M+ |" r; n$ m6 E$ z1 N其實我都唔想要原 ...
3 r) l, v+ D& I; D
心儀!能說出自己的經歷!直得一讚!
作者: 校服收藏者    時間: 2010-6-21 11:40

初初都係拎阿妹d襪褲著1 y: r; g9 ~. U. ]3 j' a
之後一直都係靠阿妹d衫,內衣
+ c  h; L! \' [, ^; Y之後自己絲襪,不過都係耐唔耐5 U6 _5 |( y. |* D) x5 R
最多都係yahoo二手' x0 O. a! v! {& W6 Y3 K1 m, p
因為始終係屋企cd
$ d8 I2 ]5 }! l. M! x夠平就可以
作者: 心儀    時間: 2010-6-21 11:52

引用:
原帖由 校服收藏者 於 2010-6-21 11:40 發表   
* t$ V! x# M  \7 m初初都係拎阿妹d襪褲著$ Y; s* W' g6 q; u2 U
之後一直都係靠阿妹d衫,內衣
. P8 Y% w( L+ l; f% q之後自己絲襪,不過都係耐唔耐3 `* n% g1 S$ M/ ?2 B3 x: C: j  T
最多都係yahoo二手
* D# A( ^6 @, T" k, I因為始終係屋企cd
) C. y* n$ r! d% Z2 y) x9 M, ^夠平就可以
6 L7 C: K4 ^$ l2 s你會唔會著壞你呀妹d野
作者: ameifule    時間: 2010-6-21 15:26

第一次自己去買是半夜去7-11買絲襪,晚上見店內啥客人,買些日用品順便買的,' Z, z! o, `1 @  i4 D6 K5 z
再來是去鞋店買鞋,從頭至尾,那個歐巴桑對我都很不客氣,) O# N+ g5 B. x  k( N  }& j6 D
接著是買連身裙,說要送女友,買來卻穿不下,
. X& n" l& w. \" i最後自己去買的是bra和底底,也說是送女友,在服飾店買的,不是內衣專賣店(我不敢進去),老闆娘還一付[祝我幸福]的表情,其實我最喜歡bra,但也最不敢去買,另外還買過泳裝很多東西,不太記得了,; B" N- K* `: L0 f4 G+ Q
現在是我自己有收入也有房,還自己住,所以靠著網路幾乎要買什麼都沒問題,網路買的大多是比較尷尬的東西,6 O' a8 M0 U! c, f; K: Q
另外,我會利用去大賣場買日用品的時候,順便買絲襪.m巾.T恤.POLO衫這類比較普通的物品,/ j* z+ w0 }1 I5 k) Z2 d
因為我有些年齡了,買這些家裡用得到的物品很正常.
作者: adam5354    時間: 2010-6-21 16:32

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-21 15:30 發表   : E# H# b% D! J
怎麼變重復了?要怎麼刪啊?
5 f+ I6 j$ J$ q' D1 V我用道具悔悟卡也刪不掉
! i# N- n8 }- r& \6 x4 t) M
0 p" N7 c# j' w5 J+ F3 d+ M/ r. P在帖子右下方按編輯,然後在左方take刪除本帖,然後按藍色方塊編輯帖子。那就可刪除帖子了。
$ D4 ]" \; A# ^! K9 z+ N' A5 B. J  i$ R& h4 W1 H
作者: mmlee    時間: 2010-6-21 22:50

我第一次係上yahoo bid, 搵d可以用locker既賣家, 我就買左第一批絲襪同假髮 0 i9 A  C, ^, g) U" a
( {) p# r% E+ i/ H% N& U" F4 x5 t! I
買衫既第一次都係上網買, 見人放二手我就買左去
作者: dcch1    時間: 2010-6-21 23:37

我之前響另一個Post share過我第一次買女裝校服o既經歷o勒, 心儀姐姐,
- M% o1 i* M4 o5 f唔介意我呃post o既我可以再打多次o既~~
: o* ?5 A5 |9 e9 q- z( q/ B' M: q2 S8 o* A! g
我第一次買女裝係保良局初中冬季全套,
6 |5 r1 `0 s: D大概係07年o既時候, o個陣見到呢套校服好鍾意,
+ Z' x& X  D0 G2 |% g跟住有人響網上放, 又可以aPM Locker交收, 咁我就同佢買啦, 3 \- A% h0 L, Z$ x4 X0 Z5 X2 R
價錢係$220, 個賣家係邊個我仲記得~~
7 N4 T0 s" L. `' e7 Z3 A(而且估唔到俾我最近遇返佢, 仲知道佢「真人」係邊個, ; [2 x; @6 K# i9 {0 }' S" ^
呢度唔方便講得咁詳細o勒, 早知就...風水輪流轉啦~~)3 L" w2 v8 ?7 d( l+ C
1 b# V4 J& g: G* P9 ^1 l
就係咁, 我就買o左人生第一套女裝校服o勒,
, I" E, v, k* I3 u6 k' @8 `* ?跟住持續收o左三年校服, 到今時今日, 賣過10幾套校服, 收藏70幾套校服, 再加埋配套服飾,
6 {5 u" ?. J2 Q+ @5 B! ^; r9 V裝滿...我諗5-6個主機自咁大...
作者: CECI    時間: 2010-6-22 03:33

大家第一次買女性用品係幾時呢?
  c4 w; ?4 r: C7 i5年前一個冬天咁上下啦!8 o, u9 R# Q: p- V, f

1 b" W8 @1 n0 ?1 S4 k' t係乜野黎呢?$ c! U( v  `( W# c
絲襪,女性衫同假髮囉!' R! d% g- q% R

0 a# J3 n0 u' T' S! o8 c同埋果時係咩情況下去買同埋點買呢?
  A' B) i. r2 A4 r+ E由於冬季關係, 好多時比較易比人誤會係女性, 久而久之就膽粗粗去買女性物品! 仲記得第一次買的是絲襪, 在中環利源東街買的, 在買的時候, Sales就問我小姐想買邊類款式的絲襪, 就咁買左我頭幾對絲襪了! 其後買多左幾次後就增強左購物的信心! 其間當然唔會成日比人第一眼就當係女性, 但那時已經買野買到唔尷尬, 亦唔介意直接承認自己係CD, d 0野係買0黎自用! 在商言商, 也懶理得你是男還是女, 最緊要做到生意賺到你錢! 做熟了還好好傾!
, I$ H4 ?/ \+ k0 ^1 K/ B+ F4 Q講! 預左比人講! 所以現在買0野都係咁, 直接話係CD好了! 費事煩! 做我生意就做, 唔做咪走人囉! 白眼我0地CD的, 咪叫d姊妹們小心d幫襯囉! 佢有權做唔做CD生意ga0麻!6 e6 k" J& ]; F" ~5 \" F
難為情與否, 很在乎自己那關口而已!

, Q) ^) l1 }9 |+ ^" H$ p0 x8 A- M# G% c$ c* S' B
作者: grilboy    時間: 2010-6-22 08:38

我第一次去買既女性用品係去bar shop買少女bar,果陣同埋d同學一齊去睇既
- }. S, a* q1 T回想已經係十年前既事....................
" e8 m/ K( w- |/ o; e2 Z果陣我返學個樣,認真索爆,haah1 r9 g% a' D$ E# e5 z
最記得果陣我好低能咁問左一句,個bar有鐵絲唔怕個胸唔舒服咩?" `( ~) F$ o5 y" z8 d
佢答我,唔帶梗係舒服d啦,haha
作者: adam5354    時間: 2010-6-22 09:40

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-6-22 08:38 發表   ' g; Q9 m% y) O7 @, X/ v) M3 ?
我第一次去買既女性用品係去bar shop買少女bar,果陣同埋d同學一齊去睇既
: ~3 Y2 {1 E! p6 O! k, I回想已經係十年前既事....................
% c, ^* L5 j' m, E8 B1 T. @: Y果陣我返學個樣,認真索爆,haah. g- W" L8 E; g5 a* g0 z& o2 k3 J* u
最記得果陣我好低能咁問左一句,個bar有鐵絲唔怕個胸唔舒服咩 ...
; g1 D% t" @7 Y) t) J5 t2 U

5 R; P7 ~( }; c6 d0 v係 Bra(胸罩) 唔係  Bar(酒吧) 嫁播!
作者: 五香肉丁    時間: 2010-6-22 10:56

訓覺,,,著家姐果D...白返學襪褲
作者: 心儀    時間: 2010-6-23 00:54

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-6-22 08:38 發表   
6 _* G* K* W+ E3 z+ |! y% H$ T  V& O我第一次去買既女性用品係去bar shop買少女bar,果陣同埋d同學一齊去睇既* q3 H, i, n* c5 x# R+ a; V
回想已經係十年前既事....................4 x$ o* n$ V" D& F+ A: X
果陣我返學個樣,認真索爆,haah+ H5 X3 R1 l. p  I
最記得果陣我好低能咁問左一句,個bar有鐵絲唔怕個胸唔舒服咩 ...
1 z& E( G9 h" ]
好想睇下有幾索~
作者: kyle2010    時間: 2010-6-23 20:36

第一次買絲襪的時候
) s0 ^4 Y3 D. o( R
: T3 O, [" {, r- L4 R就是去屈臣氏買...然後買了一堆東西夾帶' R) G# {6 n( S

* l0 j) B, o7 Q4 _3 T之後大了...逐漸敢去襪子專賣店買
$ g) o- H2 P, M$ Y& x1 f% m0 s0 b  C
其他的還沒買過
作者: Yoshihk    時間: 2010-6-23 20:53

第一次係大約中一時,去d小百貨店買絲襪褲,行左好耐無人先敢入去.幾年後走去d女性內衣店買bra,宜家回想都好笑,當時唔識,只說size,無cup數,人地求其比左個我就算
+ W  Y' x, s, g/ I1 Y! N4 A+ x
  \+ \) }& Q  z! s% \, i之後膽子大了,去邊買都唔驚了.仲試過有一次買襪褲時講明自已箸,不過當然話去旅行需要 ,同個售貨員吹左一陣絲襪水添
作者: xxxg010    時間: 2010-6-24 02:07

我第一次買女人野係我6年前讀F6買既,我響英國留學,D同學開CD PARTY,我去馬莎買咗一條短牛仔裙,一件T-SHIRT,一對高到去KNEE既黑皮BOOT,一件黑PANTYHOSE; k9 V8 S2 g0 v) y2 B* `* G7 x
我直頭入FITTING ROOM到試(好彩我GF同我一齊去買同試),不過D SALES好似唔白眼我,仲話好少見我地中國人會買,通常都係D鬼買去玩...5 W" a3 a; D, E1 V0 [) r
呢個就係我第一次既EXP1 g8 G; O* X3 O  t. q2 ]! j; L
p.s:我中文唔好,用咗好多英文SORRY
作者: lucylyan    時間: 2010-6-25 00:08

first time is to buy bra and underwear in knowloon.% `! m( s- @# V, D" ~
and i say buy for girl friend. very embrassing
作者: silksocksboy    時間: 2010-6-25 00:13

引用:
原帖由 Yoshihk 於 2010-6-23 20:53 發表   ' n' }# _2 a1 `( s+ q# r
第一次係大約中一時,去d小百貨店買絲襪褲,行左好耐無人先敢入去.幾年後走去d女性內衣店買bra,宜家回想都好笑,當時唔識,只說size,無cup 數,人地求其比左個我就算  
8 I6 [2 @+ r2 C0 [2 E4 S( H% T. v之後膽子大了,去邊買都唔驚了.仲試過有一次買襪褲時講明自已箸,不過當然話去旅行需要 ,同個售貨員吹左一陣絲襪水添
& e  J% a; y* \
) |* X; ]$ J6 v5 [9 o
個售貨員本身有無著絲襪?
作者: 08miki08    時間: 2010-6-25 00:39

我記得第一次買女仔野係買絲襪!
$ Y$ X, Q$ C, D! \  y, u幾時買, 係邊買就唔記得啦! 只係記得果時好驚, 行咗好耐先去買!2 G# X1 M" Z) j- u( _
之後就上網買野多!
& ]& I0 n! u$ o* U' w而家就覺得自己好幸福! 因為而家買野有女同學陪!1 V9 O7 ?- @! n& X1 C8 l) L' F
佢地都當咗我係女仔! 成日一齊行街買野!
; i# Q/ w+ }4 [# c3 k6 }1 }所以咩都買到! 包括m巾同內衣都買到!
作者: bra123    時間: 2010-6-27 21:10

我第一次買絲襪就是去名佳美還是買了些吃的混合在一起, s. N/ @8 A8 H3 W1 ]
店員也沒說甚麼就幫我打包結帳之後就慢慢的買了bra.內內和綿綿
作者: 心儀    時間: 2010-6-27 22:22

好多人第一次都是買內衣褲呢
作者: yoda0806    時間: 2010-7-2 02:06

我第一次係去買底褲嘅..." [9 K0 x" m. j. v# x
watsons..而家覺得d料好差...肯定唔會再買

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0