標題: 請CDTV大大看看 [打印本頁]

作者: Joe    時間: 2010-6-13 17:35     標題: 請CDTV大大看看

不如提供機會予版友更名吧
; h* L4 C) q) @, b" k1 P) \可能有版友CD了一段時間
- p1 M1 ^& G: W9 q2 {5 b+ [# }- B想更換一個女性化的名字
* |: K+ m3 S8 i所以建議開放更名一段時間
作者: 心儀    時間: 2010-6-13 17:44

改名卡
作者: 五香肉丁    時間: 2010-6-13 17:45

我都有咁想
作者: Joe    時間: 2010-6-13 17:50

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-13 17:44 發表   : G: `; P; m3 ~; Q; X$ j, K8 f
改名卡
2 j2 |9 w" \6 A& H: E; ^

( Y5 l2 p7 @3 v! s道具應該做不了
( A( D9 P+ B2 N因為涉及資料庫..
作者: ameifule    時間: 2010-6-13 19:34

就算是資料庫的*.dat應該也能改,- H* D# c$ k. C5 n) g
只是要由版友直接在網上改比較難,可能需要用人工方式直接從資料庫改,甚至需暫時停止版友使用,
作者: cdtv    時間: 2010-6-13 19:50

因改名涉及資料庫中大量資料表的修改
6 \5 x+ ~6 D$ S% ^, K! n1 o$ M9 i系統資料表固然沒問題, 但其他插件便需重寫更新程式, 過程煩複
- D. @& z$ Y1 ?但如不作更新, 插件上便會出現名字混亂, 所以本站不可能允許會員隨便更改用戶名稱
作者: Joe    時間: 2010-6-13 19:55

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-13 19:34 發表   
: t, ^5 e! X7 m" `" O7 X; X就算是資料庫的*.dat應該也能改,
6 I* n! l( y& ^7 _只是要由版友直接在網上改比較難,可能需要用人工方式直接從資料庫改,甚至需暫時停止版友使用,
$ _5 i7 f! A* {$ q這又不是4 |8 k7 \4 U9 X. @
沒記錯DISCUZ好像可以開放更名(還是由管理員代為更名..?)
作者: hkman168    時間: 2010-6-13 22:35

嗯嗯^^
: c7 s- e5 z0 B- Z8 |7 @8 @. v非常同意樓主說法!!
作者: dcch1    時間: 2010-6-13 22:41

哈哈, 呢個就係俾你決擇要情人(改名)定要要黃金(積分)o既時候o勒,
3 t$ \( A$ R: q3 A有得必有失, 一係開個新A/C重頭再o黎, 一係就沿用舊名繼續留言o勒~~
作者: Joe    時間: 2010-6-13 22:46

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-13 22:41 發表   ! x! h$ }2 ~5 A  I
哈哈, 呢個就係俾你決擇要情人(改名)定要要黃金(積分)o既時候o勒, : W7 f* N9 h: {1 {
有得必有失, 一係開個新A/C重頭再o黎, 一係就沿用舊名繼續留言o勒~~
+ t6 T) I. O: B" |' d% V
& R  ^  c4 J* i3 {+ u唔使重頭再黎既
. C; t4 F; f8 j6 H1 ~& qIF; l( z/ t8 e% b
開放改名XDD
作者: dcch1    時間: 2010-6-13 23:28

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-13 22:46 發表   ( g3 d6 s+ w% y! t- v
# v8 W* I! r8 F. G: v
2 [3 Q4 _8 k6 s* T
唔使重頭再黎既
: l: N& p* A: i2 k% HIF
/ Y" r4 D4 Z% ~2 f. o$ Z開放改名XDD
  Z6 q, s( F* \& x
6 R9 C1 W: U: i8 @3 R
但係如果直到依家有二萬八千幾個會員, 個個都可以自由改名o既, ' ?0 a* P# _+ U" ]7 W: d9 c7 l4 D0 F5 \
咁呢個壇除時因為改名而停頓wor, . C4 K" T5 ~$ }) s3 A9 m
而且就算我o地身份證上面改名都要搵律師再俾錢入境處改啦, 6 x3 B% r% R2 v& l5 @5 u  F2 ^
呢度只係一個小社會, 其實都一樣唔係話點就點o既~~
作者: JG5446    時間: 2010-6-14 00:02

原來好多人都仲未明discuz個運作原理
作者: Joe    時間: 2010-6-14 17:09

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-13 23:28 發表   
/ y- s% |: L' d% o) N" P2 I2 ^+ Z' L' a$ \" q$ N
! |- r; y' F4 |
但係如果直到依家有二萬八千幾個會員, 個個都可以自由改名o既, 1 I4 n; E5 W7 y* s
咁呢個壇除時因為改名而停頓wor, / e! H; d- ^/ \- i  B, b+ G2 z1 D
而且就算我o地身份證上面改名都要搵律師再俾錢入境處改啦,
; D# {6 M; H0 [8 B! C1 ?9 A呢度只係一個小社會, 其實都一樣唔係話點就點o既 ...
: F8 i3 s  z) E' w! X( B! s0 r
我用過DISCUZ
1 V$ H1 [7 m* a6 K$ K無記錯只係管理員開左更名功能2 `  ?$ a9 L" V: a, e4 V8 N) k
你天天改又得
; q8 E" |" N# Y4 O每個鐘改一次又得# k/ ~( h0 S" u
完全自己話事  n: s% z2 D8 A/ O
得左!
( E! z) ^! D2 ~0 \(PS.唔知有冇記錯
6 ?, X/ ]1 U0 k1 d0 K就算自己改唔到
! w3 z  D; d- R& D我記得管理員入管理頁面
" n3 @) N8 a# u7 s4 x: R' V) r都可以改到AC名同你個PW-.-)
; Z; e7 R& w- @7 H話就話要改資料$ R9 O0 k5 T# U
不過唔係打開個DATABASE你慢慢改
. K% X9 b! d: R而係係個人資料度直接改自己名..
作者: dcch1    時間: 2010-6-14 21:47

引用:
原帖由 JG5446 於 2010-6-14 00:02 發表   
( L6 D. p' }: ~6 W! @原來好多人都仲未明discuz個運作原理
5 q1 W0 N1 F' n' z! L

: c! s: z$ |2 Z我電腦白痴, 試解釋說明之~~
作者: alex8826245    時間: 2010-6-16 17:43

我都想改名阿
作者: Eva0313    時間: 2010-6-16 18:32

其實有D同樣係使用discuz的論壇係有自助改名系統,當然,裡面的運作原理我就真係唔多知,只不過係有這個可能,好似以下的例子:. Q, t' Z  V' b, }1 V7 ?) H) o, R

作者: Joe    時間: 2010-6-16 18:34

引用:
原帖由 Eva0313 於 2010-6-16 18:32 發表   " }' v( |: ^. Z/ ]
其實有D同樣係使用discuz的論壇係有自助改名系統,當然,裡面的運作原理我就真係唔多知,只不過係有這個可能,好似以下的例子:+ r! _$ e, p" P5 A, s9 K
http://yrx3tw.bay.livefilestore. ... AzVFRhcb9oEBtqkirth ...
8 F9 {5 u- n) D( E
5 y4 E8 z$ i2 a7 Q1 _
不過這是個插件方式出現
' N4 C; N2 L9 F7 h5 q6 [印象中亦可以在會員個人資料中出現
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 00:33

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-16 18:34 發表   
% P% W! v# C% c5 F
; h1 }" ?8 O; m+ W( g. I7 P/ W+ X# y) I* S: L3 J3 [
不過這是個插件方式出現
" d/ P' v! l/ p0 P* \# [. G印象中亦可以在會員個人資料中出現
9 }/ ^* i& Q( V( m2 i
, Q0 ]3 f$ `4 H3 w. B
似係要申請先可以改名wor, 唔係自己改名wor~~: Y( [4 ?0 r( A% [: W% W, u9 ^# y+ `

/ m; g8 {2 T' H9 G. {4 Q% K如果係「手動」o既, 咁真係要復制10個壇主筅掂o勒,
& e4 w$ C1 ~, F: Y& @$ w" `近30000個會員, 每日1% o既人話要改名都死啦~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 00:54

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 00:33 發表   
; F& x0 V6 P7 k" ~0 |
3 w% S5 T- h+ u% I/ ^; K9 g- z6 z. Z6 G, ]9 V  A! e3 f
似係要申請先可以改名wor, 唔係自己改名wor~~
; B: H4 W2 G3 W# G" W/ T" m! q
( b2 e! e! E9 {( T如果係「手動」o既, 咁真係要復制10個壇主筅掂o勒, 4 s2 `3 [; n7 Q8 x; W; C: ]
近30000個會員, 每日1% o既人話要改名都死啦~~
; U# n( X. Y! C5 ?* {: Q/ v
) G! R6 ?% q& a# L9 |5 H( a% S如果真係做到7 `' q* z: C1 R- N& s7 }
就唔會俾你無限改啦
) O% e" y+ |7 R仲有你又唔會一日改一次1 }* n! i1 m- k2 M3 H
壇又有一堆CD-ROM(名唔重要)5 H! G) k2 i% Q3 S
又有一堆已經滿意自己個名3 s( M; U$ T+ n$ L6 ^
再加上根據好多FORUM經驗
7 V4 m# ]5 b6 T+ d- _  ?改名計劃會有N咁多限制+ F7 m2 o" H! u- r$ H% V
(例如每個人只改一次,冇得再改/要有N個POST/N分....)
; O, N' i" S: a咁次數就已經可以限制左& n9 ?) J9 V" R. B# s% ?1 x# J
唔通開左改名之後(指要壇主做野,而唔係自己係會員資料動手就改到)
3 V; V8 k( B5 o+ J1 K壇主任人改咩..(當然如果會員自己主導,可以自行改,你天天做到得架啦)6 Y9 F* E" y$ q8 Q0 k8 p1 K% R
身份證改名/補領都有限制啦(即係俾$$)
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 00:59

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 00:54 發表   1 }/ J) J1 v" D6 |* ^

! b9 N6 U! @- Y- z% x0 b" @  P$ o9 f! g( b
如果真係做到
9 W, N) G" [/ I  @& _就唔會俾你無限改啦4 f# z* B* H7 H* H7 t1 ]
仲有你又唔會一日改一次
' N6 a# r4 w' O% J+ L壇又有一堆CD-ROM(名唔重要). g" Q. B% F5 m8 a
又有一堆已經滿意自己個名
: n% ]% M7 Q* S( ]2 C/ W& ^- ^, A再加上根據好多FORUM經驗
( K! t, x+ a+ d8 M, |, T改名計劃會有N咁多限制
4 a7 }- O) F# V# j% |' z9 F0 ^5 t(例如每個人只改一次,冇得再改/要有N個 ...
$ |) ]) g+ x% l* `

! B( B9 i& q1 n, R% D  s好難講呀, 如果我係壇主, 都未必記得or有資料邊個改個啦, $ H# L: ]/ Z" F) D% w: i1 P; Y7 M
同埋30000係依家個數, 遲o的一定會>呢個數,
2 w: M, Q) n/ a: Y) Q- G) s同埋改名呢樣o野一係一窩蜂做, 一係就成個月都唔發市呀~~! r" a* `' _8 r2 D

1 P( S. O1 x$ V+ X9 lAnyway, 呢o的o野都係留返俾壇主決定啦,
* L5 Z/ K, ~1 {' D" T( x就算我同你拗都面紅耳熱, 最絡決定權都唔響我o地兩個度~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 01:05

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 00:59 發表   6 Y- H% U9 x' d% e

3 f$ B7 H2 S, c9 `; T1 ?9 }1 A- k7 Y: i0 d8 v) S
好難講呀, 如果我係壇主, 都未必記得or有資料邊個改個啦,   o7 L+ S6 d/ l+ e  ?
同埋30000係依家個數, 遲o的一定會>呢個數,
; P; z0 D9 B( D0 _, [. M! A% @% ?同埋改名呢樣o野一係一窩蜂做, 一係就成個月都唔發市呀~~- H4 \7 I4 Z2 K) J5 H

5 [: C" W$ q8 E% x$ q6 |8 |4 Q- BAnyway, 呢o的o野都係留返俾壇主決定啦, 2 c+ T$ s) N8 x
...
  {$ b* O. e6 T( `, F+ L呢一堆技術問題完全可以經方法解決0 v, \7 ~' g% T+ N
(例如部分論壇可以搞一年一次改名,而我去開果個FORUM改名率只係3%8 n/ n9 V+ g. F0 x- G( X  A! u1 A
用3萬做BASE,大約900個,計算改一個名大約只需2-3分鐘(1.搵會員ID,2.入去更名,3.完成,熟手既3分鐘2個都OK)0 W: C; `( O* l: v& \
多人最多咪排隊~)3 n0 {" }6 d2 Z) i, ~. Z6 n
(仲有壇主可以開一個秘密分板,MARK低改名紀錄)/ I- S6 I9 d. a" e, [6 I+ {9 |
正如現實一樣4 L) U! i! D* }8 u$ M) U
入境處有得俾你改名
" n8 S3 Z# C; L在限制之下根本唔會
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 01:12

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 01:05 發表   
* e1 E$ s7 R5 T5 q- D% i; W
8 C; i# D* R- N7 Q呢一堆技術問題完全可以經方法解決' I; O! Y  Q& L0 U
(例如部分論壇可以搞一年一次改名,而我去開果個FORUM改名率只係3%
! w+ V5 ?7 U. d+ a) @8 B2 a$ ]用3萬做BASE,大約900個,計算改一個名大約只需2-3分鐘(1.搵會員ID,2.入去更名,3.完成,熟手既3分鐘2個都OK)
6 j2 b9 q. g) {0 L& C2 \$ }9 O多 ...
! y( J# V+ x- o( V) ]3 T7 M

( S# c0 S- H1 M" G2 r8 d: G! W# t其實我本人就唔太贊成改名, 因為你註冊得就要對自己做id負責任, 同埋香港普遍大壇我都唔見有呢個服務, 3 ?% y2 s( x- H8 J- F
不過, 你可以嘗試o下攪個投票, 睇o下有冇人和應你嘛, 順便俾壇主睇o下有冇增加呢項服務o既可行性~~
2 |* `. C! A* c+ |+ j: [& N+ W& z% h0 _: ^* E3 J4 |
如果唔係我o地響呢度嗲, 都改變唔到現有o既機制嘛~~
作者: Joe    時間: 2010-6-27 01:14

引用:
原帖由 dcch1 於 2010-6-27 01:12 發表   / u; {: l# ?* w; ]' d% T  K5 s' Q
& _/ M9 w; x- Y

Z4 D9 k: ?0 X- `$ J/ G! p: G其實我本人就唔太贊成改名, 因為你註冊得就要對自己做id負責任, 同埋香港普遍大壇我都唔見有呢個服務, 2 z9 \- N) D% x9 A  i( W# B$ q
不過, 你可以嘗試o下攪個投票, 睇o下有冇人和應你嘛, 順便俾壇主睇o下有冇增加呢項服務o既可行性~~
) S% v5 o' `; z5 X" }2 Y/ V
/ f9 ^* i# ]) V/ S% D  {如 ...
; j, L* ^; N" T) V( |; |) n) V* t
所以只係「建議」(UP完等壇主睇)& \6 v* D* c  D" P9 N
而唔係「增加改名服務計劃書」(做哂RESEARCH,俾埋方案建議)
作者: dcch1    時間: 2010-6-27 01:22

引用:
原帖由 Joe 於 2010-6-27 01:14 發表   
. Y1 _4 u1 D# m6 u. P4 [' O4 m9 }  r4 X5 e3 f( S0 }9 Y7 [7 J
所以只係「建議」(UP完等壇主睇)) q/ I  g9 k; y( ~9 t8 g& F8 |3 Z
而唔係「增加改名服務計劃書」(做哂RESEARCH,俾埋方案建議)
0 g0 ]' m: m5 [; {  h, A% \) P+ d' ]# ?' V
所以我咪建議你攪投票囉, 如果唔係「建議」完但係冇人響應, 個post咪又石沉大海~~
作者: mercury1    時間: 2010-7-16 04:08

其實有好多人可能真係需要改名好似已下
; }" K; s, g, ~2 M0 u
3 x$ M& b) y! e& M9 d; z3 i& qexe:   terry0123 ,  dsfs1991 ,  cynthia_199x , Terry220022  ,  49208052 ,& h0 M/ N, {& r) \- i% ?6 ]

: ~$ f- |* j% t5 a& B/ G最近收到8 D, t. t: W4 W+ m$ b4 x1 Q
adam5354 添加您為好友
# e+ @2 F. l; ^* C: v1 K& w' h; Fwho is it ?????. b* b1 k" E7 L8 L! h
再 查看他(她)的個人資料 才知道 & u) V3 h) z6 U5 p6 l4 y
暱稱 :  彭婷婷8 g) t% v3 y+ c/ o
" U) H: W7 c! N$ w
regina1010 暱稱= amanda
4 d- R7 Z0 G& \  U3 E. P" ihkman168  暱稱=  嬌嬌女4 q" E- u6 U/ A1 x. W
alex8826245 暱稱= 君
2 D* \3 Y  [' M$ X- L" jtungzx 暱稱= 美芽6 }# T# c6 \+ x+ [; I$ q
唔睇暱稱真係唔知係邊個

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv./) Powered by Discuz! 6.1.0